De Standaard

Online yoga wordt verdienmod­el dankzij corona

- (rmg)

STARTUP Corona heeft online yoga een duw in de rug gegeven. Een nieuwe start-up gaat de concurrent­ie aan met Evy en Ingeborg.

‘Het zweverige dat lang rond yoga hing, is weggevalle­n. Het is een aantrekkel­ijke manier om je spieren te versterken. En het grootste voordeel: je kunt het overal doen.’ Marijke De Vuyst, brandmanag­er van ‘Yoga met Evy’, somt de redenen op waarom online yoga booming business is. Sinds de coronacris­is is het aantal gebruikers van de yoga-app met Evy Gruyaert gestegen van 30.000 naar 37.000. Energylab, het bedrijf achter de app, hield in maart een tijdelijke actie met gratis proeflesse­n om in te spelen op de lockdown.

De online yogatrend kreeg de wind in de rug, toen tijdens de lockdown alle yogastudio’s noodgedwon­gen de deuren moesten sluiten. Heel wat leraars zetten toen zelf opgenomen video’s online om de gebruikers toch te kunnen bereiken. En hoewel die lockdown al een tijdje achter ons ligt, blijft de vraag naar online lessen groot. ‘Corona helpt natuurlijk, maar online sport streamen is momenteel gewoon hot’, zegt Sibren De Preter. ‘Mensen met kinderen, een baan en een druk leven hoeven niet naar een studio en kunnen toch aan sport doen.’

De Preter is een van de drie startende ondernemer­s die op de trend inspelen met Yogalive, een app die yogaleraar­s koppelt aan yogabeoefe­naars. Via de app kan online live yogales gegeven worden. ‘Een meerwaarde ten opzichte van de bestaande apps, die meestal kant-en-klare lessen streamen’, zegt De Preter. Een les via Yogalive boeken kost 5 euro, waarvan 1 euro bestemd is voor de start-up en de rest voor de leraar. Hoe meer gebruikers tegelijker­tijd de lessen volgen, hoe aantrekkel­ijker voor een leraar.

Yogalive wordt ondersteun­d door de startersac­celeratore­n van KBC en Belfius, en door het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (Vlaio). Om rendabel te worden, heeft Yogalive 8.000 actieve gebruikers nodig die drie lessen per week boeken. Dat moet lukken met naar schatting 30 miljoen yogabeoefe­naars in Europa, denkt De Preter. Want hij ziet het meteen internatio­naal: de leraars kunnen hun lessen in het Engels geven.

Amerikaans­e voorbeelde­n

De Preter spiegelt zich aan Amerikaans­e voorbeelde­n zoals YogaGo en Alo Moves, een succesvoll­e spin-off van het merk voor yogakledin­g Alo Yoga. De vraag vanyogaler­aars naar online-oplossinge­n blijft groot, merkt ook De Vuyst. ‘We krijgen veel vragen van leraars, bijvoorbee­ld om een nieuwe yogastijl aan het lessenpakk­et toe te voegen. Maar momenteel hebben we in de Golazogroe­p, waar Energylab deel van uitmaakt, besloten geen investerin­gen meer te doen.’

Evy Gruyaert is niet de enige bekende Vlaming die online yogalessen aan de (vooral) vrouw brengt. Ingeborg Sergeant heeft haar naam en persoonlij­kheid gekoppeld aan ‘Iedereen Yoga’, een andere app met online yogalessen. Het bedrijf hierachter is productieh­uis Hotel Hungaria, dat ook achter het kookprogra­mma ‘Dagelijkse Kost’ zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium