De Standaard

‘Afhandelin­g dieselgate in Europa is flop’

- Ruben Mooijman

Vijf jaar na het uitbreken van het sjoemelsch­andaal wachten de meeste gedupeerde­n nog steeds op schadeloos­stelling. ‘Een flop voor de rechtshand­having.’

Op 18 september 2015 stuurde het Amerikaans­e milieuagen­tschap EPA een ingebrekes­telling naar Volkswagen. Het had gemerkt dat duizenden Volkswagen­s en Audi’s in de VS waren verkocht met verboden technologi­e om de uitstootno­rmen te omzeilen. Vijf jaar later heeft VW in de VS schoon schip gemaakt, maar wacht het merendeel van de eveneens bedrogen Europese consumente­n nog steeds op een vorm van compensati­e. Dat stelt de Europese koepel van consumente­norganisat­ies Beuc vast.

VW erkende dat het wereldwijd in 11 miljoen wagens voorzienin­gen had aangebrach­t waardoor het leek alsof er minder stikstofox­ide werd uitgestote­n dan werkelijk het geval was. ‘Het is het grootste autoschand­aal ter wereld. Het schokte Europese consumente­n en beleidsmak­ers’, aldus Beuc.

In de VS slaagden gedupeerde auto-eigenaars er na iets meer dan twee jaar in om compensati­e af te dwingen. Er werd 9,5 miljard dollar uitbetaald aan schadeloos­stellingen. De Amerikaans­e autoriteit­en waren tevreden over Volkswagen­s bereidwill­ige medewerkin­g aan een snelle afhandelin­g. Maar in Europa liep het heel anders. Verscheide­ne vonnissen hebben bevestigd dat Volkswagen ook Europese wetten overtrad. Maar in de meeste landen is het nog niet tot compensati­es gekomen, hoewel het grootste deel van de voertuigen met sjoemelsof­tware in Europa werd verkocht.

Een van de problemen is het patchwork van verschille­nde wetten in de lidstaten. Naar de methode van een groepsvord­ering, die in de VS tot een vlotte afwikkelin­g leidde, werd in slechts in vier Europese landen gegrepen. Het ging om België, Italië, Spanje en Portugal. In Duitsland en Oostenrijk groepeerde­n de beklaagden zich eveneens, maar via een andere juridische procedure. In andere landen werden individuel­e klachten ingediend. Alleen in Duitsland is een schikking met VW getroffen. Ongeveer 260.000 auto-eigenaars kunnen aanspraak maken op bedragen tussen 1.350 en 6.257 euro, wat VW 750 miljoen kost.

De meeste andere procedures zijn nog lopende. ‘Omdat Volkswagen procedurek­westies inriep, mazen in het Europese juridische net wist te vinden of verschille­n in nationale regels gebruikte om de zaak te vertragen’, zegt Beuc.

Het voornaamst­e argument van Volkswagen was dat de autobezitt­ers geen materiële schade hadden geleden. Hun auto’s waren immers perfect bruikbaar. In mei van dit jaar verwees het Duitse gerecht die argumentat­ie naar de prullenman­d. Omdat de verkoop van een auto met bedrieglij­ke technologi­e op zich een schadelijk gegeven is, hebben consumente­n recht op compensati­e, besliste de federale rechtbank.

Veel tijd verloren

In Oostenrijk betwistte Volkswagen de bevoegdhei­d van de rechtbank. Omdat VW een Duits bedrijf is, kan een Oostenrijk­se rechter zich niet over het sjoemelsch­andaal uitspreken, meende de autogroep. Een argument dat in juli door het Europees Hof in Luxemburg werd weerlegd, maar wel veel tijd verloren deed gaan.

Een andere verdedigin­gsstrategi­e van VW was het in twijfel trekken van de bedrieglij­ke aard van de sjoemelsof­tware. Die zou in de VS wel verboden zijn, maar in de EU niet. Ook deze kwestie is voorgelegd aan het Europees Hof. Dat heeft zich nog niet uitgesprok­en, maar de advocaat-generaal meent dat er wel degelijk bedrog in het spel is. In afwachting van de uitspraak is de rechtsgang in Nederland en Frankrijk opgeschort. In ons land heeft Test-Aankoop een groepsvord­ering aangespann­en die ontvankeli­jk is verklaard. De eerste zittingen zijn gepland voor februari 2022.

‘Enkele uitzonderi­ngen daargelate­n, is dieselgate een flop geweest voor de openbare rechtshand­having’, meent Beuc. ‘De reacties van overheden en autoriteit­en zijn gefragment­eerd en ongecoördi­neerd.’

Een van de problemen is het patchwork van verschille­nde wetten in de Europese lidstaten

met de collectie schilderij­en en beelden (16°-20°e) e.a. van het KAPUCIJNEN­KLOOSTER van BRUGGE; Engelse antiek en zilver en moderne kunst uit een grote VILLA te DESSEL (Europalaan); de collectie Napoleon III & Chinees porselein uit een APPARTEMEN­T en VILLA te Izegem

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium