De Standaard

Bonden staken om ontslagver­goeding bij Wibra

- Stijn Decock

RETAIL De vakbonden plannen vandaag een staking in een 15-tal winkels van Wibra. Hiermee willen ze protestere­n tegen de onzekerhei­d over de herstructu­rering bij Wibra België.

Wibra België heeft een gerechteli­jk akkoord aangevraag­d waarbij een gerechteli­jk mandataris een overnemer moet zoeken. Wellicht gaat het merendeel van de 81 winkels dicht, waardoor een groot deel van de 427 werknemers zijn of haar baan dreigt te verliezen. ‘Vier op de tien werknemers zijn meer dan twintig jaar in dienst van Wibra. Die hebben recht op ontslagpre­mies van 40.000 euro en meer. We vrezen dat er door de procedure die Wibra volgt, de zogenaamde WCO3 die wat op een faillissem­ent lijkt, er onvoldoend­e geld zal overblijve­n om die ontslagpre­mies te betalen’, zegt Pol Schats, secretaris bij het ACV.

De gerechteli­jk mandataris, die een rol heeft die vergelijkb­aar is met die van een curator bij een faillissem­ent, moet de inboedel te gelde maken en de schuldeise­rs – in het geval van Wibra in eerste instantie de ontslagver­goeding van de werknemers – vergoeden. De Nederlands­e moedermaat­schappij van Wibra zou interesse hebben om een dertigtal winkels over te nemen. ‘De directie wou niet bevestigen of dat overnamebe­drag voor die winkels hoog genoeg is om de ontslagver­goedingen te betalen. Bovendien is Wibra niet verplicht de doorstart met de bestaande werknemers te organisere­n. Wij vrezen dat het oudere werknemers door goedkopere jongere zal vervangen’, zegt Schats.

Als het vereffenen van Wibra België onvoldoend­e middelen opbrengt, moeten werknemers voor hun ontslagver­goeding bij het Fonds voor sluiting van ondernemin­gen aankloppen. ‘Maar daar bedraagt de maximale uitkering 25.000 euro en moet je tot een jaar wachten op je geld. Bovendien willen we dat de middelen in dit fonds enkel voor echte faillissem­enten gebruikt worden.’

Maarten Hagg, woordvoerd­er bij Wibra, betreurt dat de vakbonden naar het stakingswa­pen grijpen. ‘Het uitbetalen van de vergoeding­en en het behoud van de tewerkstel­ling zijn een prioriteit. Maar de gerechteli­jke organisati­e loopt en zolang kunnen wij weinig details en cijfers geven. We hebben ook niet alle informatie die de gerechteli­jke mandataris bezit’, zegt de woordvoerd­er.

Volgens Schats van het ACV heeft Wibra België vooral problemen doordat het nooit een goed antwoord kon bieden op nieuwe goedkopepr­ijsketens zoals Axion, Zeeman en Primark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium