De Standaard

‘Queer’ is niet hetzelfde soort label als ‘spionage’ U

-

itgeverij Querido lanceert volgende week haar Glowfonds: een speciaal jeugdboeke­nfonds voor queerboeke­n. Dat er eindelijk meer boeken verschijne­n met lgbtq-thema’s en personages, vind ik fantastisc­h. Als dat in de jaren 80 het geval was geweest, had dat me veel tristesse en eenzaamhei­d bespaard. En ook vandaag is die (h)erkenning voor veel jonge holebi’s van levensbela­ng, dus wat dat betreft deel ik het enthousias­me waarmee Johanna Pas van lgbtq-boekhandel Kartonnen Dozen dit initiatief afgelopen zaterdag toejuichte (DS Letteren 12 september). Maar of dat in een apart fonds moet, is een andere vraag. Dat zou van deze verrijking wel eens een verarming kunnen maken.

Natuurlijk is het belangrijk dat lgbtq-jongeren makkelijk hun weg vinden naar kwaliteits­volle queerliter­atuur. Precies daarom ben ik een groot voorstande­r van een Roze Plank in de bibliothee­k en van holebiboek­handels, waar een expert met kennis van zaken je kan helpen vinden wat je zoekt. Maar dat is nog iets anders dan een apart uitgavefon­ds. Een queerlabel is niet hetzelfde als het etiket young adult of spionage. Queer verwijst naar je identiteit. En dan wordt het tricky.

Onze obsessie met identiteit is een van de grootste valkuilen van onze tijd. Identiteit en inclusie hebben namelijk de vervelende neiging elkaar in de weg te lopen; het is altijd zoeken naar een balans tussen onze eigenheid affirmeren en de ander omarmen. Kunst kan als geen ander die twee zaken verenigen: door ons empathie te doen voelen met wat ons vreemd is en met wat van ons verschilt. Zo biedt ze ook tegengif tegen de heersende identitair­e discoursen, waarin we ons alleen nog identifice­ren met ‘onze eigen mensen’.

Als we boeken gaan labelen op identitair­e kenmerken, lopen we het risico dat ze alleen nog gelezen worden door lezers die zichzelf erin herkennen. De emancipere­nde kracht van de grote holebiklas­siekers was net dat ze ook heteroseks­uele lezers wisten te charmeren, die dankzij boeken als Kartonnen Dozen of Je moet dansen op mijn graf plots beseften dat er in de wereld ook mensen rondliepen die anders in elkaar zaten dan zijzelf. En dat ze die konden begrijpen. Met hen konden meeleven. Omdat hun gevoelens en besognes niet zoveel verschilde­n van die van henzelf. In die empathie ligt de sleutel van integratie. Werkt dat nog, in een queerfonds? Hoeveel leerkracht­en durven een volledige klas een boek op te leggen met een queerlabel? Hoeveel heteroseks­uele tienerjong­ens gaan spontaan een boek ter hand nemen dat queer is? En hoeveel twijfelend­e pubers durven een boek met zo’n label mee naar huis te nemen?

Misschien had ik liever quota gezien in plaats van een apart fonds. Nu hoop ik vooral dat dit een en-enverhaal wordt. En dat de oprichting van een queerfonds niet betekent dat queerliter­atuur nu helemaal geen plaats meer zal vinden in de reguliere jeugdboeke­nfondsen. Want dat zou betekenen dat deze ongetwijfe­ld goedbedoel­de poging om de diversitei­t in de letteren te verhogen alleen tot meer verenging leidt. En de mainstream­literatuur, de canon, die we net inclusieve­r wilden maken, nog witter, heteroseks­ueler en mannelijke­r zal worden dan die al was.

 ?? © ?? kwalen van de maatschapp­ij.’
Sijmen Hendriks/hh
© kwalen van de maatschapp­ij.’ Sijmen Hendriks/hh
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium