De Standaard

Directeur Brusselse EU-denktank verkocht info aan China

De directeur van een Brusselse denktank zou informatie over Europese dossiers hebben verkocht aan Chinese agenten. België onderzoekt de zaak. De man ontkent, maar China’s aandacht voor onze wetgevers is een bekend pijnpunt.

- Giselle Nath

4

Brussel maakt zijn reputatie als ‘centrum voor internatio­nale spionage’ opnieuw waar. Het parket heeft een onderzoek geopend naar Fraser Cameron, een Brits-Belgische ex-diplomaat die tot 2006 voor de Europese instelling­en heeft gewerkt. Hij was er elf jaar expert en adviseur. Vandaag leidt hij de denktank EU-Asia Centre, die zich richt op dossiers van Europees-Aziatisch belang. Maar Cameron, die een netwerk heeft dat tot de hoogste niveaus binnen de Commissie reikt, verkocht informatie door aan China.

Dat bevestigen Belgische autoriteit­en aan De Standaard, na een onderzoek samen met de Britse inlichting­endiensten. Zij hebben bewijs over contacten tussen Cameron en twee Chinezen. Die laatsten verblijven in Brussel met als dekmantel een aanstellin­g als journalist bij Chinese staatsmedi­a. In feite zijn beiden, van wie de namen bij de redactie bekend zijn, verbonden aan de Chinese inlichting­endiensten. De spionageac­tiviteiten gingen meerdere jaren door en de Chinezen betaalden in die periode verschille­nde duizenden euro’s aan Cameron.

Op die manier raakte China aan politiek of economisch gevoelige inside-informatio­n uit de Brusselse wandelgang­en. Denk aan standpunte­n van de diverse lidstaten over 5G of andere dossiers die voor China belangrijk zijn. Die zijn formeel niet ‘geclassifi­ceerd’ of top secret. Maar ze zijn wel vertrouwel­ijk en moeilijk te bemachtige­n. Weten wanneer een cruciale bijeenkoms­t van ambtenaren bij de Commissie plaatsvind­t, geeft Chinese lobbyisten bijvoorbee­ld een duidelijke deadline. Weten welk land al een Chinees-vriendelij­k standpunt heeft en welk nog niet, maakt beïnvloedi­ng efficiënte­r.

Tiktok

Dat lobbyisten contact zoeken met beleidsmak­ers om de regelgevin­g te beïnvloede­n, behoort tot de orde van de dag in Brussel (DS 18 mei 2019). Buitenland­se mogendhede­n doen daaraan mee, om ‘hun’ prioritair­e belangen buiten de agenda te houden. Of ze informeren wetgevers op zo’n manier over ‘hun land’ dat ze die thema’s gewoon niet op de agenda zetten.

Een goed voorbeeld is de Europese privacywet­geving (GDPR) en de opkomst van Tiktok, een bedrijf dat in een Chinese totalitair­e context werkt en data van Europese gebruikers bemachtigt. In China is dat recht op Europese privacysta­ndaarden niet te garanderen. Aan deze zaak besteedde de Europese Commissie de afgelopen tijd nauwelijks aandacht – in tegenstell­ing tot soortgelij­ke problemen met de VS. ‘Qua handhaving lijken die dataflows naar China niet te bestaan voor de Europese Commissie’, zegt Jef Ausloos, onderzoeke­r informatie­recht (KULeuven). ‘Dat zijn ooglappen die niet langer houdbaar zijn.’ Lidstaten als Frankrijk openden wel een onderzoek naar Tiktok. De socialemed­ia-app rekruteerd­e de voorbije twee jaar een profession­ele lobbymacht in Europa.

Ook rond de sinds 2015 gekidnapte Zweed Gui Minhai (DS 25 februari) bestond lange tijd geen politieke druk op Peking. In Zweden klonk onvrede over het gebrek aan Europese coördinati­e. Ook dat keerde de afgelopen maanden. Deze week, na de virtuele ontmoeting met Xi, nam de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel Gui’s naam in de mond.

‘De afgelopen jaren heeft China actief geprobeerd om bronnen en toegang te vinden tot Brusselse beleidsmak­ers’, zegt Reinhard Bütikhofer, Europees Parlements­lid voor de Duitse Groenen en verantwoor­delijk voor China-relaties. Er zijn duizenden medewerker­s in de Europese instelling­en.

Affaire-Song

Ook het aantal Chinese geheime agenten die onder de dekmantel van journalist of academicus informatie verzamelen bij zulke doelwitten, is omvangrijk. Dat bewees vorig jaar nog de affaire-Song. Song Xinning, de directeur van het Confucius Instituut aan de VUB, mag ons land niet meer binnen vanwege spionage. Drie recente rapporten van de Duitse denktank Merics, de Tsjechisch­e denktank Sinopsis en het Amerikaans­e Center for Strategic and Budgetary Assessment­s bevestigen dat China onze democratis­che besluitvor­ming probeert te beïnvloede­n via gecoördine­erde contacten met Europese beleidsmak­ers

De jongste drie jaar is er bij Europa meer aandacht voor veiligheid en spionage. Maar sommigen uit de ‘Brussels Bubble’ kunnen niet altijd geloven dat een invloedrij­k figuur die ze al jaren kennen, mogelijk gevoelige informatie doorgeeft. ‘Het is hoog tijd dat de hygiëne rond veiligheid­sprotocoll­en in de EU wordt aangescher­pt’, zegt Jonathan Holslag (professor internatio­nale politiek VUB).

Effectieve vervolging van Cameron is zeer moeilijk. De Belgische wet definieert spionage te summier als ‘het doorgeven van voorwerpen, plannen, of inlichting­en die geheim moeten blijven in het belang van de verdedigin­g van het grondgebie­d of de staat’. Die bepaling dateert van 1934, nog voor de EU bestond. Vandaag zijn de maatschapp­elijke context en de waarde van informatie veranderd. In de praktijk worden spionnen alleen vervolgd voor andere criminele daden zoals het witwassen van geld. Een update van de spionagewe­t ligt al lang op tafel, omdat Brussel met de Navo en de EU belangrijk­e instelling­en in huis heeft. Alleen gooiden de eindeloze coalitieon­derhandeli­ngen roet in het eten.

De twee Chinese spionnen verblijven in Brussel met als dekmantel een aanstellin­g als journalist bij Chinese staatsmedi­a

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium