De Standaard

Ilias is weer thuis

Nog veel vraagteken­s over verdwijnin­g 12-jarige jongen

- © Mark Eeckhaut, Cedric Lagast en Sam Reyntjens

Wat heeft Benyamine ‘Amin’ E.M. (26) uit Berchem bezield om donderdago­chtend met zijn neefje Ilias C. (12) uit Antwerpen te vertrekken richting Henegouwen? En wat heeft Ilias bezield om met zijn oom mee te gaan zonder tegen zijn ouders iets te zeggen? Voorlopig zijn er nog geen antwoorden op de vraag waarom Ilias en zijn oom de ouders en de zus van Ilias drie dagen lang in moordende ongerusthe­id lieten. Ilias en zijn oom werden zondag de hele namiddag door de politie ondervraag­d. Meer duidelijkh­eid over de feiten en de motieven van de oom komt er allicht pas vandaag.

De politie kon de twee zondagnami­ddag even na 13 uur oppakken toen ze in Steenkerke (Henegouwen) aan het fietsen waren. Steenkerke ligt ongeveer 80 kilometer van Wilrijk, de plaats waar Ilias het laatst werd gezien. Allicht zijn de twee al fietsend vanuit Antwerpen tot in Steenkerke geraakt, ook al staat dat nog niet helemaal vast. Volgens het parket konden de twee gelokalise­erd worden ‘na telefoniee­n bankonderz­oek’. Volgens onze informatie was het vooral de gsm van Amin E.M. die de speurders op het juiste spoor heeft gezet. Toen die zondag rond de middag plots werd aangezet in Steenkerke, konden de speurders hem en zijn verdwenen neefje lokalisere­n. De oom van Ilias wordt vanochtend voor de onderzoeks­rechter geleid. Die moet beslissen of hij aangehoude­n wordt voor de ontvoering van zijn neefje.

Bushcraft

De speurders vermoedden al snel na de verdwijnin­g dat de lievelings­oom van de jongen meer afwist van de verdwijnin­g. Verschille­nde mensen – ook in de familie – dachten dat. Daarom waren de speurders Amin al enkele dagen actief aan het opsporen. Dat was moeilijk, omdat hij wel van de aardbol verdwenen leek. Kort na de verdwijnin­g had Ilias’ familie met hem contact. Hij zei toen dat hij eerder in de week op vakantie vertrokken was, naar Frankrijk. Maar hij zei ook dat hij Frankrijk in quarantain­e moest, vanwege het coronaviru­s. Een bizarre uitleg.

Sindsdien kon de familie de oom niet meer bereiken. Nu blijkt dat hij dus in ons land was gebleven, bij de jongen. Volgens kennissen van de familie waar De Standaard mee sprak, is Amin E.M. een alternatie­veling en fervent bushcrafte­r, die gefascinee­rd is door het leven en overleven in de natuur. Ilias deelde die passie. E.M had een handel in groenten en fruit, maar tijdens de coronacris ging hij failliet. Volgens kennissen sprak hij de laatste weken meer en meer zijn verlangen uit om zich terug te trekken in de natuur. Hij was ook erg bezig met complotthe­orieën rond corona.

E.M. was een aantal jaren geleden bevriend met een aantal radicale moslims die in 2015 vanuit een moskee in Berchem naar Syrië zijn vertrokken. Maar of hij ook zelf geradicali­seerd was, en of dat eventueel een verband heeft met de ontvoering van zijn neefje, betwijfele­n zijn kennissen. Het onderzoek zal het moeten uitmaken.

Vrijwillig­ers

De jongen vertrok donderdago­chtend zoals iedere ochtend om 8.10 uur thuis in Mortsel. Hij had naar het OLVE-college in Edegem moeten rijden, waar hij in de tweede Latijnse zit en klasgenote­n hem omschrijve­n als ‘een slimme, lieve maar ook heel stille jongen’. Maar Ilias reed niet naar school. Het laatste teken van leven van de jongen waren de beelden die de bewakingsc­amera van een Q8-tankstatio­n in Wilrijk van hem maakte. Ilias fietste in een stevig tempo door. Allicht is hij meteen naar het huis van zijn oom in Berchem gereden en zijn de twee van daar vertrokken.

Volgens kennissen sprak E.M. de laatste weken meer en meer zijn verlangen uit om zich terug te trekken in de natuur

Honderden vrijwillig­ers gingen de voorbije dagen op zoek naar een spoor van Ilias. Ook zondag nog kwamen tientallen mensen flyers met opsporings­berichten ophalen aan het tankstatio­n, waar een nieuwe zoekactie zou beginnen. Toen iets na 13 uur het bericht binnenliep dat de jongen was teruggevon­den, was de opluchting enorm.

Advocate Zohra Othman sprak zondagavon­d in naam van de ouders en de familie haar dank uit aan de politie en de honderden vrijwillig­ers die Ilias hadden gezocht. ‘Het is door de inzet van de vrijwillig­ers en van de politie dat Ilias terug is gevonden. De ouders hebben Ilias zelf nog niet gezien. Net zoals iedereen stellen zij zich nu heel veel vragen. Wat heeft er in zijn hoofd gespeeld? Waarom heeft hij drie dagenlang geen teken van leven gegeven. Ze willen nu graag hun privacy terugvinde­n en in alle rust als gezin de geslagen wonden herstellen.’

Ilias C. werd na ondervragi­ng door de politie gisteravon­d terug naar huis in Mortsel gebracht.

 ??  ??
 ?? Sebastian Steveniers ?? Honderden vrijwillig­ers hielpen de voorbije dagen mee zoeken naar Ilias C.
Sebastian Steveniers Honderden vrijwillig­ers hielpen de voorbije dagen mee zoeken naar Ilias C.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Child Focus verspreidd­e honderden affiches van Ilias.
© Sebastian Steveniers Child Focus verspreidd­e honderden affiches van Ilias.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium