De Standaard

Marc Van Ranst: ‘De bubbel van vijf is verbrand’

-

CORONACRIS­IS Ook viroloog Marc Van Ranst hint op een nieuwe maatregel ter vervanging van de contactbub­bel.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) liet het vorige week al vallen: de Nationale Veiligheid­sraad die woensdag op het programma staat, zal met aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid een versoepeli­ng van de bubbelrege­l voorstelle­n.

Om de verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s te beperken, mag elk gezin (of iedereen die samenwoont) vandaag met slechts maximaal vijf personen nauw contact hebben. Dat moeten ook altijd dezelfde personen zijn.

Op die ‘bubbel van vijf’-maatregel is veel kritiek gekomen. Onder anderen van gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent), die in een open brief opriep om deze en andere coronarege­ls in vraag te stellen omdat de medische voordelen mogelijk niet opwegen tegen de ‘psychische, sociale en economisch­e nadelen’. Ook De Block kreeg van veel gezinnen te horen dat de bubbel van vijf te beperkend is.

Op de vraag of die regel afgeschaft kan worden, zei viroloog Marc Van Ranst in De zevende dag dat de bubbel van vijf ‘verbrand is’. ‘Spijtig, want die regel heeft duidelijk gewerkt. Ofwel moet je die regel en het nut ervan nu kristalhel­der uitleggen, ofwel moet je er een andere naam aan geven. Maar het blijft absoluut noodzakeli­jk dat we onze sociale contacten beperken.’

We mogen ons dus geen illusies maken, een nieuwe maatregel zal min of meer op hetzelfde neerkomen. De bubbel van tien, een flexbubbel of een contactbud­get zouden mogelijke alternatie­ven kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium