De Standaard

Vaticaan wil Maria uit klauwen maffia houden

-

MARIADEVOT­IE Een werkgroep zal onderzoeke­n hoe misbruik van Mariadevot­ie door de maffia tegengegaa­n kan worden.

‘Maria bevrijden van de maffia.’ Onder die titel lanceerde de Internatio­nale Academie voor Maria van het Vaticaan vrijdag een werkgroep bestaande uit kerkleider­s en burgerlijk­e personalit­eiten, onder wie Italiaanse rechters. Ze moeten bekijken hoe de ‘zuiverheid van het beeld van Maria’ hersteld kan worden.

Bij de lancering van het initiatief in augustus zei Stefano Cecchin, voorzitter van de Academie, dat de maffia de kerkelijke terminolog­ie over de dienstbaar­heid van Maria misbruikt en omvormt tot een soort slavernij, met als kenmerk ‘absolute gehoorzaam­heid’. ‘Binnen de maffia is de figuur van Maria verworden tot het beeld van een wezen dat onderdanig moet zijn en daarom een slaaf, die de wil van God en van de maffialeid­er aanvaardt.’

Het Vaticaan zet zich ook af tegen het fenomeen van de ‘inchini’ of ‘buigingen’

Het Vaticaan zet zich ook af tegen het fenomeen van de ‘inchini’ of ‘buigingen’. Tijdens Mariaproce­ssies in dorpen in Zuid-Italië stopt de stoet soms voor de huizen van maffiabaze­n, waarna men het beeld een buiging laat maken. ‘Dat is een manier om de bevolking te zeggen dat deze of gene maffiabaas gezegend is door God en dat we hem allemaal moeten gehoorzame­n’, aldus Cecchin.

Terwijl veel priesters verzet bieden en gelovigen waarschuwe­n voor de maffia, hebben anderen er geen probleem mee om huwelijken in te zegenen van maffiafami­lies of hen te laten meestappen in processies. In 2015 ontstond ophef toen een alom bekende 65-jarige maffiabaas in een basiliek in een voorstad van Rome een pompeuze begrafenis kreeg.

Bij het begin van de conferenti­e werd een brief voorgeleze­n van paus Franciscus, die het initiatief volop steunt. Hij excommunic­eerde eerder al maffialede­n die weigerden zich te bekeren en noemde hun levenswijz­e niet te rijmen met een christelij­k leven.

De werkgroep zal inzetten op studie en onderwijs van de ware theologie van Maria bij jongeren en gezinnen. Volgens Cecchin, die het project ambitieus en uitdagend noemt, zal het initiatief zich eerst concentrer­en in Italië. In een latere fase kan het mogelijk worden uitgebreid tot Zuid-Amerika, waar drugsbazen ook de Mariadevot­ie misbruiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium