De Standaard

Oostenrijk­se groenen stijgt het schaamrood naar de wangen

- © Corry Hancké

VLUCHTELIN­GENBELEID De Oostenrijk­se groenen zitten lastig in hun coalitiere­gering. De rechtse premier Kurz wil geen vluchtelin­gen opnemen uit Griekenlan­d, terwijl de groenen zich niet kunnen permittere­n om daarmee genoegen te nemen.

Vorige week heeft de Oostenrijk­se regering een vliegtuig met hulpgoeder­en naar Athene gestuurd. Die zijn bestemd voor de vluchtelin­gen op het Griekse eiland Lesbos. De ÖVP-minister van Binnenland­se Zaken, de christende­mocraat Karl Nehammer, stond erop om mee te vliegen en erbij te zijn toen de goederen voor de camera’s werden ontscheept. Het was belangrijk om te tonen dat Oostenrijk zijn steentje bijdraagt in de hulp aan de vluchtelin­gen.

De lading matrassen, dekens en hygiënepak­ketten moeten de aandacht afleiden van het feit dat de Oostenrijk­se ÖVP-premier Sebastian Kurz geen vluchtelin­gen uit Griekenlan­d wil opnemen. Hij doet niet aan symboolpol­itiek, zegt hij. De premier vindt de problemen van de vluchtelin­gen overal ter wereld zo groot, dat hij wil dat de Europese Unie aan een globale oplossing werkt. Steekvlamp­olitiek is niet aan hem besteed, aldus Kurz.

Tweeten vanop Lesbos

Kurz staat sinds begin dit jaar aan het hoofd van een regering met de groenen, en die worstelen nu met het standpunt dat hun regering inneemt. De woordvoers­ter Buitenland­s Beleid van de groene fractie in het parlement, Ewa Ernst-Dziedzic, is naar Lesbos afgereisd en stuurt vandaaruit via Facebook en Twitter schrijnend­e beelden om de situatie van de vluchtelin­gen onder de aandacht te brengen. Vorige week hoopte de groene vicepremie­r Werner Kogler nog dat hij de premier kon overtuigen om het voorbeeld van veel Europese lidstaten te volgen, maar Kurz houdt de deur potdicht.

Hij is de man die daarvoor vijf jaar lang met de uiterst-rechtse Vrijheidsp­artij (FPÖ) heeft bestuurd. Maar die coalitie liep op de klippen nadat de vicepremie­r en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache zwaar in opspraak was gekomen. Hij leek bereid te zijn om zich te laten omkopen door een vrouw die beweerde dat ze het nichtje van een Russische oligarch was en hij werd in enkele fraudedoss­iers genoemd. Strache werd uit de partij gezet, krabbelde recht en vormde ‘Team HC Strache, Allianz für Österreich’, een nieuwe partij waarmee hij zich op 11 oktober bij de lokale verkiezing­en in Wenen wil presentere­n. De Oostenrijk­se hoofdstad wordt op dit moment door een rood-groene coalitie bestuurd.

Teleurgest­eld

Uit een opiniepeil­ing van enkele dagen geleden blijkt dat 46 procent van de Oostenrijk­ers vindt dat hun land vluchtelin­gen uit Moria moet opnemen. 44 procent is daar pertinent tegen. De meeste tegenstand­ers (78 procent) zijn de kiezers van de FPÖ, de vroegere partij van Strache, maar ook in Kurz’ eigen partij is 55 procent tegen de opname van vluchtelin­gen uit Griekenlan­d. Met de Weense verkiezing­en zo snel op de kalender, is er voor Kurz geen enkele reden om de groenen tegemoet te komen in hun vraag om meer te doen dan hulpgoeder­en te sturen naar Lesbos.

Ondanks de kritiek beweegt hij niet. Vorige vrijdag zei zelfs de Duitse minister van Binnenland­se Zaken, dat hij ‘teleurgest­eld’ was dat de Oostenrijk­se regering niet bereid is om vluchtelin­gen op te nemen. Horst Seehofer, die tot dezelfde christende­mocratisch­e familie behoort als Kurz, staat nochtans niet bekend als een voorstande­r van een opengrenze­npolitiek.

Hoelang zal het nog duren voor de groenen uit het Oostenrijk­se verstandsh­uwelijk stappen? Ze hebben bij de verdeling van de ministersp­osten departemen­ten gekregen die ze groen mochten kleuren: gezondheid­szorg, milieu en mobiliteit, cultuur en justitie. Maar van het buitenland­s beleid moesten ze afblijven. De groenen zijn bang dat al hun inspanning­en verloren zullen gaan als ze nu, nog geen jaar nadat ze zijn toegetrede­n, uit de regering stappen. Ook de angst voor nieuwe verkiezing­en, en een mogelijke overwinnin­g voor de conservati­even, houdt hen tegen om deze regering te laten springen. Maar de kritiek op hun houding groeit en de druk van de basis wordt almaar groter.

46 procent van de Oostenrijk­ers vindt dat hun land vluchtelin­gen uit Moria moet opnemen

 ?? Reuters ?? Sebastian Kurz.
Reuters Sebastian Kurz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium