De Standaard

Bubbel van vijf gaat op de schop

Ook mondmasker­plicht en quarantain­eregels op tafel Veiligheid­sraad

- Simon Grymonprez, Dries De Smet en Simon Andries ©

Deze voormiddag om 9 uur zit de Nationale Veiligheid­sraad samen om nieuwe maatregele­n in de aanpak van de coronacris­is te bespreken. Het belooft een pittige vergaderin­g te worden: het nieuwe aantal besmetting­en en ziekenhuis­opnames blijft stijgen, wat de kans op betekenisv­olle versoepeli­ngen verkleint. Dat terwijl het draagvlak voor de aanpak van de crisis erg laag ligt, met nog maar weinig mensen die zich aan de bubbel van vijf houden.

In de aanloop naar de Veiligheid­sraad zijn er weinig zekerheden, behalve dat het concept van de ‘bubbel van vijf’ verdwijnt. Dat bevestigde viroloog Steven Van Gucht in VTM Nieuws. Wat er in de plaats komt, is nog onduidelij­k. De mogelijkhe­den zijn niet eindeloos, want het aantal nauwe contacten moet hoe dan ook beperkt blijven. Van Gucht gaf wel al eerder aan dat het maximumaan­tal nauwe contacten beter per persoon geteld wordt, niet per gezin zoals dat vandaag het geval is.

Kleurcodes

De Standaard schreef gisteren al dat de Celeval, de raad die de Veiligheid­sraad adviseert, een systeem van kleurcodes heeft voorgestel­d. Per fase kunnen maatregele­n dan aangescher­pt of gelost worden. Het zouden vooral de ziekenhuis­opnames zijn die voortaan als belangrijk­ste parameter worden gebruikt om de situatie in te schatten.

Hoe dan ook moet de Veiligheid­sraad nog meer heikele kwesties aanpakken. De duur van de verplichte quarantain­e is er een van, net als de mondmasker­plicht tijdens het sporten en op rustige plaatsen.

Deze Veiligheid­sraad is de eerste waarbij de evaluatiec­el Celeval een prominente rol speelt. Celeval verving eind augustus de GEES, de expertengr­oep die de regering moest adviseren bij de exitstrate­gie. Celeval moet de Veiligheid­sraad adviseren bij de overschake­ling van ‘crisisbehe­er’ naar ‘risicobehe­er’.

Celeval werd bewust uitgebreid met een brede waaier aan experts, onder wie een psycholoog en een vertegenwo­ordiger van de evenemente­nsector. De regering vond het overwicht van de medische experts te groot. Onder meer gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent), een tegenstand­er van strenge maatregele­n, moest het evenwicht ‘herstellen’. Tot vorige week ontkende Annemans nog dat het aantal besmetting­en steeg, terwijl de officiële cijfers dat wel duidelijk aangaven. Dat gebrek aan eensgezind­heid maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk om tot een eensluiden­d advies te komen. Dat maakt ook de taak van de Veiligheid­sraad nog een pak complexer.

‘Er is geen tijd meer voor onduidelij­ke en halfslacht­ige maatregele­n’

Huisartsen

Versoepeli­ngen lijken, met de huidige epidemiolo­gische situatie, sowieso niet aan de orde. De vijf decanen van de geneeskund­efaculteit­en van de Vlaamse universite­iten riepen gisteren de Veiligheid­sraad in een open brief nog op tot actie. De situatie zou volgens hen op dit moment ‘zeer zorgwekken­d en urgent’ zijn. De decanen wijzen erop dat huisartsen het nu al erg zwaar te verduren hebben. ‘Onze eerste verdedigin­gslijn zit duidelijk aan haar maximale capaciteit, nog vooraleer in een winterscen­ario met veel bovenstelu­chtweginfe­cties te draaien.’ Bovendien draaien de labo’s ook overuren. ‘Er is dus geen tijd meer voor onduidelij­ke en halfslacht­ige maatregele­n.’

De vijf decanen van geneeskund­efaculteit­en

 ?? Fred Debrock ?? Zo ga je veilig op restaurant. Het aantal nauwe contacten moet hoe dan ook beperkt blijven.
Fred Debrock Zo ga je veilig op restaurant. Het aantal nauwe contacten moet hoe dan ook beperkt blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium