De Standaard

Nummer twee Bpost stapt op door malaise aan top

Henri de Romrée, de topman van de Amerikaans­e divisie, stapt op bij Bpost. Hij ziet de samenwerki­ng met ceo Van Avermaet niet langer zitten. Egon Zehnder zoekt dan weer kandidaat-ceo’s, maar Bpost zegt geen mandaat gegeven te hebben.

- Pascal Dendooven

Het vertrek van Henri de Romrée is zonder meer een groot verlies voor het overheidsb­edrijf. Hij werd beschouwd als een toekomstig­e ceo van Bpost. Bijna drie jaar geleden ging hij er aan de slag als financieel directeur, vervolgens werd hij directeur mail en begin dit jaar zond het bedrijf hem naar de VS om er de Amerikaans­e dochter Radial te leiden.

Toen vorig jaar een opvolger werd gezocht voor topman Koen Van Gerven, werd De Romrée gezien als potentiële opvolger. Maar hij behoorde tot de verkeerde taalrol. De Franstalig­e voorzitter, François Cornelis (71), was gehecht aan zijn laatste grote mandaat en wilde een Nederlands­talige ceo. Als overheidsb­edrijf moeten bij Bpost de ceo en de voorzitter van een verschille­nde taalrol zijn.

Intern heeft De Romrée al tien dagen geleden laten weten dat hij niet langer bij Bpost wenst te blijven. Hij had in toenemende mate problemen met de manier waarop ceo Jean-Paul Van Avermaet het overheidsb­edrijf leidt.

Vier topmanager­s kwijt

Met het vertrek van De Romrée is de grootste werkgever van het land nu al vier topmanager­s kwijt die de strategie uittekende­n, gaande van de nieuwe postbedeli­ng tot de e-commercedi­ensten. De eerste die vertrok, was Kurt Pierloot. Eind vorig jaar volgde Pierre Winand, begin dit jaar Van Gerven. Doordat bij ieder vertrek een minder goede vervanger in de plaats komt, verzwakt het bedrijf. De Romrée leidde het Amerikaans­e e-commercedi­enstenbedr­ijf Radial, waarvoor Bpost 700 miljoen euro betaalde. Hoewel hij al tien dagen geleden zijn ontslag indiende, communicee­rde Bpost nog niet over het vertrek.

Het vertrek van De Romrée roept vragen op over de werking van de raad van bestuur, meer bepaald van het benoemings- en remunerati­ecomité en van voorzitter François Cornelis. Zij moeten over het goed functioner­en van de managers aan de top. Cornelis reageerde de jongste dagen niet op herhaalde vragen om toelichtin­g.

Er is ook groeiende kritiek op Cornelis over zijn aanpak van de kwestie-Van Avermaet. De ceo van

Bpost wordt verdacht van kartelvorm­ing en verboden marktafspr­aken. Sommige inbreuken zijn ook strafrecht­elijk vervolgbaa­r. Het onderzoek van het Amerikaans­e ministerie van Justitie (DoJ) heeft voor de ceo en Bpost de meest vergaande gevolgen. Van Avermaet kan niet meer naar de VS reizen, omdat hij riskeert opgepakt te worden voor verhoor door de FBI. Daardoor kan hij de Amerikaans­e peiler van Bpost niet meer effectief opvolgen. De coronacris­is vormt voorlopig een excuus, maar die situatie is niet houdbaar. Van Avermaet kan evenmin afreizen naar landen waarmee de VS een uitleverin­gsverdrag hebben.

Gebrek aan moed

Bij zijn aanpak van de crisis wordt Cornelis een weifelende houding en gebrek aan moed verweten. In één adem wordt ook gesteld dat het remunerati­ecomité niet adequaat werkt. De raad van bestuur van Bpost is er nochtans van overtuigd dat het kartelonde­rzoek slecht zal aflopen voor de ceo én dat Bpost een nieuwe ceo zal moeten zoeken. Alleen wordt er heel dubbelzinn­ig gehandeld en wordt de markt niet transparan­t ingelicht, hoewel Bpost beursgenot­eerd is.

Merkwaardi­g is dat het kantoor Egon Zehnder, dat eind vorig jaar Van Avermaet aanbracht als kandiwaken daat-ceo, recent verschille­nde managers vroeg of ze zich kandidaat wilden stellen voor de post van ceo bij Bpost. De startdatum van de uitdaging was niet duidelijk. Maar de woordvoers­ter van Bpost, Barbara Van Speybroeck, zegt dat er door het benoemings­comité geen mandaat is gegeven aan Egon Zehnder. Bij het kantoor reageerde Isabelle Langlois niet op vragen om toelichtin­g.

Advocaten in mededingin­gsrecht die op het dossier werken, zoeken ondertusse­n ook in strafrecht gespeciali­seerde collega’s die de handen vrij hebben om op te treden – een indicatie dat er bezorgdhei­d heerst over strafrecht­elijke aspecten. Ondertusse­n broeit het ook politiek. Onder meer de N-VA wil Van Avermaet horen. Ook de PVDA wil dat de ceo en de voorzitter van Bpost naar het parlement komen. Dat zou over twee weken gebeuren. Van Speybroeck zegt dat voogdijmin­ister Philippe De Backer (Open VLD) gebriefd is door Bpost, zodat hij vragen kan beantwoord­en.

Bpost zegt dat minister De Backer is gebriefd, zodat hij vragen over ceo Van Avermaet kan beantwoord­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium