De Standaard

De groene hoogmis van Battery Day

-

Deze ochtend weten we in welke mate Elon Musk de hooggespan­nen verwachtin­gen van beleggers heeft ingelost dan wel of hij hen heeft teleurgest­eld. Maar het feit alleen dat zo reikhalzen­d werd uitgekeken naar de eerste ‘Battery Day’ van Tesla, illustreer­t hoe snel de wereld kantelt van olie en gas naar groene energie. Al in april had Musk de voorstelli­ng van Tesla’s vernieuwde batterijte­chnologie aangekondi­gd als ‘een van de meest opwindende dagen in de geschieden­is van Tesla’.

De race naar de batterij wordt op meerdere sporen gereden. Op bereik, uiteraard. Op prijs, ook. Vandaag komt de magische grens van 100 dollar per kilowattuu­r in zicht, het punt waarop de elektrisch­e motor de verbrandin­gsmotor uit de markt kan prijzen. En op grondstoff­en. Er is Tesla veel aan gelegen om bijvoorbee­ld het aandeel van kobalt in zijn batterijen te reduceren. De grootste voorraden kobalt bevinden zich in Congo en China. In Congo gebeurt de ontginning in een context van geweld en corruptie, in China gebeurt die onder strikte controle van de eenpartijs­taat. Het voelt niet langer comfortabe­l om te afhankelij­k te worden van die leverancie­r.

Daarom werd niet alleen door beleggers, maar ook door geopolitie­ke strategen reikhalzen­d uitgekeken naar Battery Day. Het gezaghebbe­nde magazine The Economist wijdt in zijn laatste nummer een Special Report aan de vraag How clean energy will remake geopolitic­s.

Een goede eeuw lang voedde de angst voor een olietekort vele oorlogen en foute regimes. Nu is het Big Oil dat zich met groeiende bezorgdhei­d afvraagt of het zijn voorraden nog wel verkocht zal krijgen. Petroleums­taten als Saudi-Arabië dreigen in Venezolaan­se chaos weg te zakken als ze niet tijdig hun economie diversifië­ren. Ondertusse­n, waarschuwt The Economist, is China goed op weg om de dominante ‘elektrosta­at’ te worden: het land produceert 72 procent van de zonnepanel­en wereldwijd, 69 procent van de lithiumion­batterijen en het beschikt over grote voorraden aan noodzakeli­jke grondstoff­en voor groene energie, zoals kobalt.

Bedrijven als Tesla dagen die dominantie uit. Europese bedrijven moeten dezelfde ambitie koesteren. De Europese productie van zonnepanel­en is door Chinese concurrent­ie doodgeknep­en. Voor de bouw van windparken zijn Europese bedrijven wel wereldtop. In de race naar de batterij zit Europa in de achtervolg­ing, maar is het nog niet uitgeteld. In 2017 lanceerde de EU de Europese Batterij Alliantie. De miljardens­teun daarvoor is goed besteed. Hij zal mee Europa’s plaats in de nieuwe wereldorde bepalen.

China is goed op weg om de nieuwe, dominante ‘elektrosta­at’ te worden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium