De Standaard

Arme Madrileens­e wijken gaan op slot, rijke niet

In de Madrileens­e volkswijk Vallecas zullen vooral de armen de nieuwe lockdown voelen. Twee weken lang mogen de inwoners hun wijk alleen nog verlaten met speciale toestemmin­g. ‘Het is een schande.’

- ©

‘Twee meloenen voor 3 euro! Ze zijn zo goedkoop omdat ze gestolen zijn’, roept een marktkrame­r vanachter zijn kraampje op El Rastro del pozo del tío Raimundo met gevoel voor cynisme. Zijn collega even verderop is minder goed gehumeurd. ‘Het is een schande dat deze plek op slot gaat en wij als allerarmst­en weer met lege handen achterblij­ven’, zegt António Salazar Pérez, die al 25 jaar cosmetica verkoopt op de beroemde markt in Vallecas. Net als in maart zal hij zijn werk moeten staken. ‘Een tegemoetko­ming krijgen we niet.’

De arbeidersw­ijk Vallecas behoort tot de 37 zones in de regio Madrid die sinds maandag vanwege een tweede golf deels in een lockdown zijn gegaan. De 858.000 bewoners kunnen vrijwel allemaal een test krijgen. Ze mogen veertien dagen hun wijk alleen nog met speciale toestemmin­g verlaten, voor werk, school of een ziekenhuis­bezoek. De horeca moet om 22 uur dicht. Parken gaan in de betreffend­e wijken op slot en in heel Madrid worden gezelschap­pen beperkt tot zes mensen. Tweehonder­d agenten gaan vanaf zestig speciaal ingerichte posten de maatregele­n handhaven. Boetes schommelen tussen 600 euro voor een kleine overtredin­g en 600.000 euding ro bij het bewust riskeren van de volksgezon­dheid.

Wie naar de kaart kijkt waarop de 37 zones rood zijn gekleurd, ziet niet alleen een onderschei­d tussen het aantal besmetting­en, maar ook een duidelijk zichtbaar verschil tussen arm en rijk. António Zapatero, viceminist­er van Volksgezon­dheid van de regio Madrid, zegt dat de indeling louter op basis van cijfers is gemaakt.

Lagere levensstan­daard, snellere verspreidi­ng

Het aantal besmetting­en in de regio Madrid – die 7 miljoen inwoners telt – stijgt nu met 2.800 gevallen per dag. Dat zijn circa veertig nieuwe zieken per 100.000 inwoners. Als het totale aantal coronapati­ënten in een wijk boven de 1.000 per 100.000 inwoners komt, wordt een gebied als gevarenzon­e beschouwd. ‘In die gebieden woont 12 procent van de bevolking, maar die zijn wel goed voor 25 procent van de gevallen’, stelt Zapatero.

Volgens de medicus, die eerder dit jaar nog de leiding had over een noodhospit­aal in Madrid, is het geen toeval dat het coronaviru­s zich langs de lijnen van segregatie beweegt. Net als in Lissabon, waar het aantal gevallen in arme volksbuurt­en hoger ligt dan in het oude centrum. ‘Het lijkt erop dat het virus sneller verspreid wordt in wijken met een lagere levensstan­daard. Er speelt een sociale component bij de bestrijis van de ziekte.’

Gezondheid­szorg is een competenti­e van de zeventien Spaanse regio’s. De nationale overheid kan alleen via het instellen van een alarmfase de macht overnemen. Na dagen aarzelen kwam het regiobestu­ur van Madrid onder leiding van presidente Isabel Díaz Ayuso (conservati­eve Volksparti­j) tot een pakket maatregele­n. ‘We willen boven alles een nieuwe alarmfase voor heel Madrid voorkomen’, zei ze bij de bekendmaki­ng ervan.

Na de strenge lockdown van het voorjaar is het virus – na tal van versoepeli­ngen in de zomer – weer in volle omvang terug. Het aantal bevestigde besmetting­en sinds februari ligt in Madrid boven de 192.000 – waarvan 100.000 sinds 1 augustus.

Communisti­sche leus

De coronacris­is in Spanje is gepolitise­erd. In volkswijk Vallecas voelen de vele progressie­ve inwoners zich onevenredi­g gestraft door de rechtse regioreger­ing. Het de geijkte tegenstell­ing in de wijk waar de haat tegen dictator Francisco Franco en diens erfenis diepgewort­eld is.

Afgelopen zondagmidd­ag verzamelde een menigte bewoners om net zoals in tientallen andere wijken het vertrek van Díaz Ayuso te eisen. Een kleine groep scandeert de oude communisti­sche leus: ‘Strijd is de enige weg!’ En: ‘Vallecas is geen getto!’

Jesús Favela, die ruim zestig jaar in Vallecas woont, neemt het gevaar voor besmetting voor lief. Een mondkapje, waarop de vlag van de Spaanse republiek is geborduurd, biedt wat hem betreft voldoende beschermin­g tijdens de manifestat­ie. Anderhalve meter afstand achtten vele Spanjaarde­n zoals hij dan niet noodzakeli­jk. ‘Wij zijn niet bang voor het virus, maar voor de mensen die ons regeren’, zegt hij. ‘Wij mogen de komende twee weken onze wijk niet uit en zij kunnen gaan en staan waar ze willen. Dat is toch onbegrijpe­lijk?’

David Gonzálo (17) denkt er net zo over. ‘Mijn oma en mijn moeder staan elke ochtend om vijf uur op om de kantoren van de regering schoon te maken. Daarbij komen ze in contact met mensen uit allerlei andere wijken. Voor de een geldt de lockdown en voor de ander niet. Net als vele anderen ben ik op zoek naar werk. Maar daarvoor moet ik de wijk uit. Als je geen toestemmin­g hebt, mag dat niet. Zoals altijd wordt Vallecas bij een crisis het hardst getroffen.’

‘Wij zijn niet bang voor het virus, maar voor de mensen die ons regeren’

Jesús Favela

Inwoner

 ??  ??
 ?? Sergio Perez/reuters ?? Een agent checkt documenten van een bestuurder bij een controlepo­st in de buurt van Vallecas. Boetes voor overtredin­gen schommelen tussen 600 en 600.000 euro.
Sergio Perez/reuters Een agent checkt documenten van een bestuurder bij een controlepo­st in de buurt van Vallecas. Boetes voor overtredin­gen schommelen tussen 600 en 600.000 euro.
 ?? © Oscar del Pozo/afp ?? Veel progressie­ve inwoners voelen zich gestraft door de rechtse regioreger­ing en trokken zondag de straat op om te protestere­n tegen de lockdown.
© Oscar del Pozo/afp Veel progressie­ve inwoners voelen zich gestraft door de rechtse regioreger­ing en trokken zondag de straat op om te protestere­n tegen de lockdown.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium