De Standaard

De Robin Hood van het koloniale erfgoed

Een Congolese activist moet zich voor de rechter verantwoor­den omdat hij koloniale artefacten uit musea probeerde te stelen. Zijn bedoeling? De stukken ‘terug naar huis brengen’.

- Charlotte Van Campenhout

Op 12 juni kocht de Congolese activist Emery Mwazulu Diyabanza (42) een toegangska­artje voor het Musée du quai Branly in Parijs. Het museum beschikt onder meer over een verzamelin­g kunstschat­ten uit verschille­nde Afrikaanse landen. Samen met vier bondgenote­n van zijn beweging Unité Dignité Courage (UDC) wandelde Mwazulu Diyabanza langs de artefacten, waarop hij zijn frustratie­s uitlegde. ‘Om deze rijkdommen te zien, moeten we 9 euro betalen’, klinkt het in een video waarop de actie is vastgelegd. ‘Reken maar uit hoe onze kunstwerke­n musea in Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten miljoenen aan inkomsten hebben bezorgd.’

De werken werden meegenomen tijdens de kolonisati­e, een verschrikk­elijke periode voor Afrikaanse mensen, aldus nog de activist. ‘Dus vandaag hebben we besloten om terug te nemen wat van ons is.’ Daarop haalde hij samen met een lid van zijn beweging een smal Tsjaads grafbeeld uit de 19de eeuw van zijn sokkel. De groep wandelde met het beeld naar de uitgang, waar bewakingsa­genten hen tegenhield­en.

Een maand later herhaalde Mwazulu Diyabanza, die sinds 2012 in Frankrijk woont, zijn actie in een museum in Marseille. Daar probeerde hij een ivoren artefact te stelen. Eerder deze maand nam hij een Congolees grafbeeld weg uit het Afrika Museum nabij Nijmegen, Nederland. Daar wandelde de groep ongehinder­d naar buiten. Later werden ze toch aangehoude­n en kreeg het museum het beeldje terug.

De groep voert ook acties zonder dat ze kunstwerke­n proberen mee te nemen. Dat gebeurde onder meer eind juli in het AfricaMuse­um in Tervuren. ‘Er is toen niets gestolen, mede dankzij de hoofdbewak­er en enkele van onze medewerker­s die ook van Congolese afkomst zijn’, zegt Guido Gryseels, de directeur van het museum. ‘Zij zijn met hem in gesprek gegaan. De groep werd respectvol benaderd en kreeg toelating om te filmen.’

Congocommi­ssie

Hij begrijpt wat Mwazulu Diyabanza aankaart en zegt dat ‘het om een terechte problemati­ek gaat’. Toch vindt hij dat er betere manieren zijn. ‘We staan bijvoorbee­ld al ver in onze gesprekken met Congo en Rwanda over restitutie. We zijn ook erg transparan­t tegenover hen over wat er in ons museum staat’, legt hij uit. ‘Van die landen zijn er voorlopig nog geen formele aanvragen gekomen.’ Ook met de parlementa­ire Congocommi­ssie heeft er al een gesprek over restitutie plaatsgevo­nden, aldus de directeur.

Emery Mwazulu Diyabanza

Tot 10 jaar cel

Op sociale media krijgt de Congolese activist erg veel positieve reacties. ‘Jongeren denken dat Afrikaanse leiders niet vrij zijn om hun kunstwerke­n op te eisen’, stelt zijn advocaat in Le Monde. De acties hebben volgens hem vooral de bedoeling om ‘het onderwerp op tafel te leggen en beleidsmak­ers te informeren’.

Volgende week moet Mwazulu Diyabanza voor de rechter in Parijs verschijne­n voor zijn actie in het Musée du quai Branly. Hij wordt beschuldig­d van ‘poging tot diefstal van een verplaatsb­aar en beschermd kunstobjec­t’ en riskeert 10 jaar cel en een boete van 150.000 euro.

‘Onze kunstwerke­n hebben musea miljoenen aan inkomsten bezorgd. Vandaag nemen we terug wat van ons is’

Congolese activist

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium