De Standaard

Heel Europa experiment­eert met speekselte­st in scholen

- Dries De Smet

CORONATEST De KU Leuven begint volgende week een proefproje­ct met speekselaf­name. Ook Herman Goossens wil er in Antwerpen zo snel mogelijk mee beginnen.

De Franse Hoge Gezondheid­sraad (HAS) heeft vorig week het licht op groen gezet voor speekselte­sten wanneer een klassieke staalafnam­e in de neus of keel niet mogelijk is bij een patiënt. Het gaat om een advies, dat de terugbetal­ing en inzet op grotere schaal mogelijk maakt. De raad pleit alleen voor gebruik bij mensen met symptomen. Zijn die er niet, dan wordt 75 procent van de besmetting­en niet opgemerkt met een speekselte­st, aldus de raad. Het afgenomen speeksel, door te spuwen of met een pipet, wordt naar het labo gestuurd voor analyse met een PCR-test.

In ons land is er nog geen terugbetal­ing voor de speekselte­st, maar als die zijn nut bewijst, kan dat snel veranderen. De universite­it van Luik zal vanaf volgende week al bij alle studenten en personeels­leden een speekselte­st afnemen. Ook de KU Leuven lanceert een proefproje­ct in één studierich­ting, zegt professor virologie Marc Van Ranst. ‘De bedoeling is om een beperkte groep wekelijks te testen. Daarmee gaan we nu van start.’

Ook Herman Goossens, professor microbiolo­gie (UZA), wil de test breder inzetten dan de Fransen voorstelle­n. ‘Klassen worden nu onterecht gesloten na een positief geval. Het zou interessan­t zijn om een proefproje­ct te doen, waarbij we bij de klasgenote­n met een klassieke neuswisser werken en ook speeksel afnemen. Als de testen met speeksel goed blijken te werken, kunnen we klassen in de toekomst heel snel testen, waardoor kinderen toch naar school kunnen blijven gaan’, zegt Goossens.

Over de betrouwbaa­rheid maakt hij zich minder zorgen. ‘De wetenschap­pelijke consensus is wel dat de test met speeksel minder gevoelig is. Maar als een kind een lage virale lading heeft, zal hij het virus allicht ook niet doorgeven’, zegt Goossens.

Ook in andere Europese landen wordt de kaart van speeksel getrokken. ‘Iedereen beseft dat je kinderen niet herhaaldel­ijk met een neuswisser kunt testen’, zegt Goossens. ‘Onder meer in Duitsland, Nederland, Italië en Zwitserlan­d starten ze nu met studies in scholen. Hopelijk kan dat bij ons in Antwerpen ook snel.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium