De Standaard

Charles Michel in quarantain­e, Europese top uitgesteld

COVID19 Charles Michel testte zelf negatief, maar stond in nauw contact met een besmette bodyguard.

- Bart Beirlant

De Europese top van donderdag en vrijdag die gewijd zou worden aan de relaties met Turkije, wordt met een week uitgesteld. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, moet in quarantain­e. Een van zijn veiligheid­smensen met wie hij begin vorige week nauw contact heeft gehad, heeft positief getest op het coronaviru­s. Onmiddelli­jk werden alle briefings voor journalist­en afgeblazen en kregen de 27 leiders te horen dat ze op 1 en 2 oktober in Brussel verwacht worden.

Volgens zijn woordvoerd­er wordt Michel geregeld getest en viel de laatste test gisteren negatief uit, maar moet hij volgens de Belgische regels onmiddelli­jk in quarantain­e. Omdat de leden van zijn kabinet niet in nauw contact stonden met de bodyguard, werken zij door.

Om de top over Turkije voor te bereiden, reisde Michel vorige week naar Griekenlan­d, Cyprus en Malta. Maar omdat de veiligheid­sagent in Brussel bleef, vond het ‘nauwe contact’ daar niet plaats. Gisteren had Michel nog een videogespr­ek met de Turkse president Tayyip Erdogan en de Duitse kanselier Angela Merkel – Duitsland is tijdelijk EU-voorzitter. Turkije en Griekenlan­d kondigden daarop aan dat ze binnenkort in Istanbul opnieuw met elkaar praten.

De spanningen tussen de twee aartsvijan­den liepen de voorbije weken hoog op in de Middelland­se Zee, toen Turkse schepen proefborin­gen naar gas uitvoerden in een regio die volgens de Griekse regering onder haar territoria­le wateren valt.

Ook Cyprus is boos omdat er Turkse booroperat­ies blijven plaatsvind­en in zijn wateren en blokkeerde daarom maandag sancties tegen kopstukken van het regime in Wit-Rusland. Het koppelt de goedkeurin­g ervan aan sancties tegen Turkije. Die knoop kunnen de EU-leiders nu niet helpen ontwarren door het uitstel van de top.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium