De Standaard

Zorgperson­eel wacht nog altijd op coronaprem­ie

- Simon Andries

UITSTEL Eind juni besliste het parlement om het zorgperson­eel te belonen met een eenmalige premie van 300 euro. Die is er vandaag nog altijd niet.

Drie maanden na de beslissing van het parlement om het federale zorgperson­eel een eenmalige premie van 300 euro te geven, laat de uitvoering daarvan nog altijd op zich wachten. Er werd toen weliswaar meteen een budget goedgekeur­d van 37,5 miljoen euro, maar toch is de premie er nog altijd niet.

‘Er is nog wat werk nodig’, erkende minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) gisteren in de Kamer. Ze benadrukt wel dat de premie er zo snel mogelijk moet zijn. ‘Maar de administra­tie is nog de laatste hand aan het leggen aan de teksten.’ Daarbij bestaat de kans dat het kabinet het voorstel nog terugstuur­t naar het parlement om de premie ook aan een aantal andere categorieë­n, zoals de zelfstandi­ge thuisverpl­eging, te kunnen geven.

‘Voer dit gewoon uit’

Voor de SP.A, de partij die het voorstel in juni indiende, is het onbegrijpe­lijk dat het kabinet zo treuzelt. ‘Het voorstel is uitvoerbaa­r en de begrotings­middelen zijn er voor uitgetrokk­en’, zegt Kamerlid Jan Bertels. ‘Het is vreemd dat dit na drie maanden nog altijd niet is gebeurd.’

Ook de N-VA, de grootste oppositiep­artij, dringt aan op een snelle uitvoering. ‘Natuurlijk mag de zelfstandi­ge thuisverpl­eging ook de premie krijgen. Maar dat neemt niet weg dat diegenen aan wie de premie beloofd was, die nu al hadden moeten krijgen’, zegt Kamerlid Kathleen Depoorter. ‘Die mensen die in de frontlinie stonden, hebben nu nog altijd niets ontvangen. Het is makkelijk om naar de administra­tie te wijzen, terwijl dit al goedgekeur­d is en al had moeten uitgevoerd zijn in de zomer.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium