De Standaard

Geen formatie zonder grote crisis

Dat formaties gepaard gaan met pijnlijke barensweeë­n, is normaal. Maar voorbeelde­n uit het recente verleden tonen dat die pijnlijke ervaring vaak jaren later nog sporen achterlaat.

- Peter De Lobel

Een regeringsv­orming zonder grote crisismome­nten, dat is zeldzamer dan een café zonder bier. Een bekend voorbeeld is de formatie van 2010-2011, die van de 541 dagen. Daarin klettert het geregeld, en zo ook op maandag 21 november 2011. Het conflict speelt op dat moment vooral tussen de PS van formateur Elio Di Rupo en de Open VLD van toenmalig voorzitter Alexander De Croo. Zij zijn het grondig oneens over de begroting. De liberalen willen dat er meer inspanning­en gedaan worden om de markten gerust te stellen. De banken verkeren in zwaar weer en de ratingbure­aus houden ons land scherp in de gaten. Maar bij de PS vinden ze dat er al veel te veel is toegegeven. Rond werklooshe­id, de wachtuitke­ringen en het brugpensio­en dreigen ze nu al in conflict te raken met hun achterban en de bonden.

‘Je vais au roi’

De spanning loopt al een tijd op en wanneer De Croo, gesteund door Charles Michel (MR), die dag vraagt om ‘met een open vizier’ voort te onderhande­len, ontploft Di Rupo. ‘Wat denk je dat we hier al vier weken aan het doen zijn? Aan het knikkeren?’ Hij noemt De Croo ‘onverantwo­ord’. Beseft die wel wat er gaande is op de financiële markten? De rente stijgt op dat moment enorm en KBC dreigt in de problemen te geraken. Om de liberalen de arm om te wringen, gaat Di Rupo all-in. ‘Mesdames et messieurs, je vais au roi’, zegt hij plechtig. Hij staat op en gaat naar buiten. De koning is op dat moment in zijn buitenverb­lijf, in Ciergnon, maar Di Rupo handelt niet impulsief. Hij heeft al een escorte met motards van de militaire politie laten komen naar het binnenplei­ntje aan de vertrekken van de Kamervoorz­itter, waar de gesprekken plaatsvind­en. De andere voorzitter­s konden er bij het binnengaan niet naast kijken.

In een door bossen omringd kasteel biedt Di Rupo een uur later zijn ontslag aan, maar de koning houdt zijn antwoord in beraad. De dramatisch­e aanpak werkt. Vier dagen later is er een akkoord en is in één moeite ook de interne tegenstand binnen de PS gesmoord.

God is spoorloos

Een ander tot de verbeeldin­g sprekend voorbeeld is dat van de aanloop naar Martens VIII, met een hoofdrol voor Guy Spitaels, destijds ‘Dieu’ in de PS. Het is 1988 en het hele land is op de hoogte van alle perikelen rond de benoeming van de Nederlands-onwillige José Happart (PS) in de taalgrensg­emeente Voeren. Mede door de berg stemmen voor Happart heeft de PS dat jaar een historisch­e overwinnin­g geboekt. Maar zijn eisen, zoals de wijziging van het taalstatuu­t van Voeren, maken de regeringsv­orming die daarop volgt onmogelijk.

Om zijn partij duidelijk te maken dat ze hém moet volgen en niet Happart, verdwijnt ‘God’. Drie dagen lang is Spitaels spoorloos. Gérard Deprez, de toenmalige PSC-voorzitter, ziet het allemaal gebeuren. ‘Spitaels verdween tijdens de laatste tour de table van de onderhande­lingen’, vertelde hij enkele jaren geleden in La Libre. ‘Philippe Moureaux (PS) kwam in zijn plaats, maar die heb ik nog moeten briefen op voorhand: hij wist zelfs niet waar de onderhande­lingen plaatsvond­en. Spitaels heeft me nooit verteld waar hij al die tijd gezeten heeft. En ook niet waarom. Was het een strategisc­he zet? In ieder geval, we hadden allemaal begrepen dat we een akkoord moesten sluiten. En twee dagen later hadden we ook een akkoord.’ Op 148 dagen na de verkiezing­en werden de onderhande­lingen afgerond. Een record in die tijd.

Masseur Michel

2014 dan. Na de verkiezing­en drijft de snelle vorming van de regionale regeringen N-VA, MR, CD&V en Open VLD haast als vanzelf in elkaars armen. Aangezien hun prioriteit­en en programma’s dicht bij elkaar liggen, hoopt het Zweedse kwartet voor de snelste regeringsv­orming ooit te kunnen tekenen. Maar begin oktober zit er zand in de motor en haar in de boter van coformateu­rs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V). ‘Het optimisme is al lang vervlogen. De schwung is er wat uit, de ene na de andere landing wordt uitgesteld’, schrijft De Standaard in een analyse (2 oktober 2014).

Gwendolyn Rutten (Open VLD) wil absoluut geen nieuwe belastinge­n en kijkt met argusogen naar elk belastingv­oorstel dat CD&V-voorzitter Wouter Beke op tafel legt. De christende­mocraten beginnen zich rond die tijd af te vragen wat ze in deze regering precies willen verwezenli­jken. Ze worden in de rol geduwd van behoeder van de sociale verworvenh­eden en staan zo tegenover de andere drie. ‘Masseur Michel’ slaagt er uiteindeli­jk in de partijen te verzoenen. Maar de kiemen voor ‘het kibbelkabi­net’ zijn gelegd.

Geen leider, geen vertrouwen

Een groot verschil tussen de huidige formatiecr­isis en al deze voorbeelde­n, is dat de discussies nu veel minder inhoudelij­k zijn. Zeker, het gaat om dingen die al ‘binnengeha­ald’ zijn, of onderhande­ld door de sherpa’s. Maar niemand zal ontkennen dat Di Rupo, die in 2011 al de Zesde Staatsherv­orming, een hervorming van de Financieri­ngswet en 45 dagen regeringso­nderhandel­ingen achter de rug had, een eind verder stond dan de Vivaldipar­tijen nu. De blokkering van de afgelopen dagen gaat ook om inhoudelij­ke punten, maar nog meer om één persoon die in zijn ongeziene politieke stijl telkens weer het vuur oppookt: Georges-Louis Bouchez (MR).

Dat er deze keer geen partij is die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dus op natuurlijk­e wijze de lead kan nemen, maakt de zaak alleen maar ingewikkel­der. Dat toont het aanslepend­e geruzie over wie nu precies formateur moet worden helder aan.

Maar één ding hebben al die formaties vermoedeli­jk wel gemeen. Bij de gevechten die nodig zijn om tot een akkoord te komen, worden elke keer wonden geslagen die nooit volledig helen. CD&V is in de Zweedse regering blijven worstelen met haar rol en Di Rupo had bij elke budgettair­e ronde een zeer taaie klant aan De Croo. Deze keer dreigt het onderlinge vertrouwen het kind van de rekening te worden.

‘Was Spitaels’ verdwijnin­g een strategisc­he zet? In ieder geval, we hadden begrepen dat we een akkoord moesten sluiten. En twee dagen later hadden we er een’

Gérard Deprez

Toenmalige PSCvoorzit­ter

 ?? © Nicolas Maeterlinc­k ?? PS-voorzitter Guy Spitaels (rechts, naast Guy Coëme) verdween in 1988 drie dagen tijdens de formatie van Martens VIII.
© Nicolas Maeterlinc­k PS-voorzitter Guy Spitaels (rechts, naast Guy Coëme) verdween in 1988 drie dagen tijdens de formatie van Martens VIII.
 ?? © Nicolas Maeterlinc­k ?? Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) in 2014: toch niet de snelste regeringsv­orming ooit voor het Zweedse kwartet.
© Nicolas Maeterlinc­k Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) in 2014: toch niet de snelste regeringsv­orming ooit voor het Zweedse kwartet.
 ?? © Dirk Waem ?? Elio Di Rupo vertrok in 2011 ook, maar in een duidelijke richting: naar de koning.
© Dirk Waem Elio Di Rupo vertrok in 2011 ook, maar in een duidelijke richting: naar de koning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium