De Standaard

Langverwac­hte digitale databank weer uitgesteld

De volledige digitalise­ring van vonnissen en arresten, door het parlement gepland voor deze maand, ziet wellicht pas over enkele jaren het licht.

- © Matthias Verbergt

‘Deze wet treedt in werking uiterlijk op 1 september 2020.’ In mei 2019 keurde het parlement haast unaniem een wet goed die voorziet in een elektronis­che databank waarin alle vonnissen en arresten uitgesprok­en door de Belgische hoven en rechtbanke­n opgenomen zouden worden. Maar die datum werd niet gehaald. Afgelopen zomer stelde een nieuwe wet de deadline opnieuw met een jaar uit.

Het toont hoezeer dit land de tanden stukbijt op de informatis­ering van de rechterlij­ke macht. De eerste pogingen, met het Feniksproj­ect, dateren intussen van bijna twintig jaar geleden. In zijn beleidsnot­a van vier jaar geleden klonk minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog optimistis­ch. ‘Tegen het einde van 2017 zullen alle vonnissen en arresten in één databank opgeslagen worden.’

Maar ook Geens botste op de realiteit en de voortschri­jdende technologi­e. In 2018 trok hij de stekker uit de verdere uitrol van Vaja, een digitale databank die de vijf Belgische hoven van beroep en arbeidshov­en al gebruikten, tot frustratie van de betrokken magistrate­n. Vaja liet niet toe dat vonnissen en arresten digitaal onderteken­d werden – die moesten nog afgedrukt en fysiek gehandteke­nd worden. Daardoor waren ook de zoekmogeli­jkheden beperkt.

Er kwam een ambitieuze­r project, dat volledige digitalise­ring tot doel heeft. Daarmee wil Justitie meerdere vliegen in een klap slaan: rechterlij­ke uitspraken archiveren en doorzoekba­ar maken, die digitaal bezorgen aan alle betrokken partijen en ze toegankeli­jk maken voor het grote publiek.

Geens kreeg die databank niet af voor het einde van de legislatuu­r in 2019. Bij zijn kabinet klinkt het dat zo’n project in totaal makkelijk tien jaar kan beslaan. Enkele deelaspect­en zijn wel al actief, op beperkte schaal. Parallel daarmee wordt ook MaCH steeds breder uitgerold binnen Justitie. Dat systeem, waarmee al verschille­nde problemen waren, stelt hoven en rechtbanke­n in staat om hun werkzaamhe­den digitaal te beheren vóór een einduitspr­aak.

Artificiël­e intelligen­tie

Net voor de verkiezing­en van 2019 besloot het parlement het heft in handen te nemen. De wet van mei 2019 moet samen gelezen worden met een grondwetsw­ijziging van eerder dat jaar. Sindsdien moeten vonnissen en arresten in principe niet meer integraal voorgeleze­n worden door de rechter, maar alleen het belangrijk­ste gedeelte ervan. De invoering van de digitale databank moest daarmee gepaard gaan, waarvoor dus de deadline van september dit jaar werd vooropgest­eld.

‘Wij hebben van in het begin aangegeven dat dit een onhaalbare termijn was’, reageert het kabinetGee­ns. ‘De deadline was vooral een methode van het parlement om de regering onder druk te houden. De

‘De deadline was vooral een methode van het parlement om de regering onder druk te houden’ Kabinet Koen Geens (CD&V)

volledige informatis­ering zal onder de huidige minister niet meer mogelijk zijn.’

De invoering van de databank zal dus een taak van de volgende regering zijn. Daarbij moeten nog vele knopen worden doorgehakt. Wat met oude vonnissen en arresten? Hoe moet omgegaan worden met persoonlij­ke gegevens en anonimitei­t? Met andere woorden: hoelang kan iemand achtervolg­d worden door een oud vonnis dat iedereen met een klik kan vinden?

Een andere heikele kwestie is de grote hoeveelhei­d gegevens die de databank zal verzamelen en doorzoekba­ar maken. Er wordt al volop geëxperime­nteerd met artificiël­e intelligen­tie die bijvoorbee­ld patronen kan herkennen tussen verschille­nde rechtbanke­n en zelfs zou kunnen voorspelle­n hoe bepaalde rechters bepaalde zaken zouden beoordelen. De volgende minister van Justitie zal zich over al die vragen moeten buigen.

 ?? Jimmy Kets ?? De volgende minister van Justitie zal zich over de databank moeten buigen.
Jimmy Kets De volgende minister van Justitie zal zich over de databank moeten buigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium