De Standaard

3,6 miljoen nutteloze tests, en toch moeten we ze betalen

- Michaël Temmerman

TESTMATERI­AAL De 3,6 miljoen tests die de Belgische staat bestelde bij het Luikse biotechbed­rijf Zen Tech, blijken nutteloos. Toch moet de overheid ze betalen.

Omdat je er snel mee kon nagaan of je antilicham­en voor het coronaviru­s in het bloed had, plaatste de Belgische overheid midden april een bestelling van serologisc­he tests bij het Luikse bedrijf ZenTech. 3.650.000 tests om precies te zijn, goed voor een totaal kostenplaa­tje van 23 miljoen euro.

Meteen nadat de tests werden goedgekeur­d door het federaal geneesmidd­elenagents­chap FAGG, begon het Luikse bedrijf aan de massaprodu­ctie. Tegen eind juni waren al meer dan een miljoen tests klaar, en had het bedrijf naar eigen zeggen al 4 miljoen euro kosten gemaakt. Maar de overheid, die gaf plots niet meer thuis.

Begin juli zei minister Philippe De Backer (Open VLD) dat hij de bestelling wilde herzien. Nieuwe analyses hadden aangetoond dat antilicham­en na enkele maanden verdwenen, waardoor de tests hun nut verloren. Er werd uitstel gevraagd tot 15 september, maar daar wilde het Luikse bedrijf niet van weten. Het trok naar de rechtbank en verkreeg in kort geding dat de overheid een dwangsom van 10.000 euro moest betalen per dag dat het contract niet werd nageleefd.

Ondertusse­n hebben beide partijen een akkoord bereikt. De bestelde tests zullen niet worden gebruikt, maar alle kosten die Zen Tech gemaakt heeft, worden terugbetaa­ld. Het exacte bedrag mag volgens De Backer nog niet openbaar gemaakt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium