De Standaard

Arrestante­n met delirium meteen naar ziekenhuis

-

ZAAKCHOVAN­EC De politie wil arrestante­n met het Excited Delirium Syndroom, waaraan Jozef Chovanec waarschijn­lijk leed, niet meer in een cel opsluiten.

De eerste operatione­le maatregele­n na de zaak-Chovanec zijn genomen. Maandag vaardigde de lokale en federale politietop een infofiche uit met duidelijke richtlijne­n over hoe om te gaan met arrestante­n die lijden aan het zogenaamde opwindings­delier of ‘Excited Delirium Syndrome’ (EDS). Dat is de gemoedstoe­stand waarbij arrestante­n uiterst agressief op een situatie reageren en onder meer zichzelf pijnigen, zoals in de zaak-Chovanec.

De voornaamst­e veranderin­g is dat mensen met dat syndroom bij voorkeur niet meer naar de cel gebracht worden. ‘Probeer de persoon naar een veilige omgeving te loodsen of te lokken. Vermijd opsluiting in een politiecel en laat de betrokkene bij voorkeur overbrenge­n met een ambulance onder toezicht van een (MUG)arts. Voorzie eventueel in bewaking.’ Dat geldt ook voor mensen die EDS-symptomen beginnen te vertonen terwijl ze al in de cel zitten.

Sarah Frederickx

Bovendien moet de officier van bestuurlij­ke politie, die verantwoor­delijk is voor de arrestatie, steeds ter plekke komen. In de zaakChovan­ec was die er niet. Danny Elst, toen directeur van de luchtvaart­politie, was officier van dienst.

Hij moest na het uitlekken van de beelden opstappen.

‘Er is nu een duidelijke richtlijn’, zegt Sarah Frederickx, woordvoers­ter van de federale politie. ‘Dit is een eerste stap. Hierna zullen we de opleidinge­n herbekijke­n. En nadien komt er nog een overleg met alle hulpdienst­en en de artsen.’ Dat gebeurde nog niet. ‘Maar we gaan ervan uit dat artsen de oproep meteen zullen beantwoord­en in zulke gevallen.’

Ann Van De Steen, de raadsvrouw van de familie Chovanec, is tevreden, maar het gevoel is dubbel. ‘Als deze maatregel er eerder was geweest, had Jozef nog geleefd. En er waren eerdere kansen: na de dood van Jonathan Jacob bijvoorbee­ld.’

De politievak­bond NSPV reageert tevreden op de nieuwe richtlijn. ‘De verantwoor­delijkheid komt bij de politieche­f en bij de arts. Dat is een belangrijk­e steun voor de agent in het veld’.

‘We gaan ervan uit dat artsen de politieopr­oep meteen zullen beantwoord­en’

Woordvoers­ter federale politie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium