De Standaard

‘Verdeel het beschikbar­e budget eerlijker over iedereen’

Bijna 20.000 personen met een handicap wachten op hun zorgbudget en het schiet maar niet op met het wegwerken van die wachtlijst. Bob Hendrickx, oprichter van het platform Ouderproje­cten, heeft een origineel idee.

- Veerle Beel

Hans Hendrickx (30) heeft autisme en een verstandel­ijke beperking. Hij woont als sinds 2012 in Het Vriendenhu­is, een huis dat de ouders van Hans samen met ouders van andere jongeren met een beperking zelf hebben opgericht. Ze financiere­n er de zorg met de persoonsvo­lgende budgetten van de bewoners, ook als niet alle bewoners zo’n budget hebben. Solidarite­it is er het drijvende principe.

Er zijn negen zulke ouderiniti­atieven in Vlaanderen, waaronder ook Bindkracht in Landen, waar de zoon van de VRT-journalist­en Goedele Devroy en Rob Heirbaut door de week woont. Onlangs nog organiseer­de Heirbaut met succes een grote fundraisin­gactie ten voordele van Bindkracht.

Kloof is verscherpt

Devroy klaagde zondag in het Radio 1-programma Touché aan dat mensen met een handicap die recht hebben op ondersteun­ing, toch nog op een wachtlijst belanden. Het gaat naar schatting om 15.000 volwassene­n en 4.000 jongeren (zie inzet). Devroy maakte er een Pano-reportage over, die vanavond wordt uitgezonde­n.

Het thema is ook voorwerp van debat in de coronacomm­issie van het Vlaams Parlement, waar afgelopen vrijdag Bob Hendrickx, oprichter van het Platform Ouderproje­cten en vader van Hans, aan het woord kwam. Net als anderen voor hem wees hij op de kloof tussen wie krijgt, en wie nog niet krijgt. Corona heeft die kwestie op scherp gesteld.

Personen met een handicap die in een voorzienin­g verblijven, maar besloten om de lockdown thuis door te brengen, kregen te horen dat hun zorgbudget bij die voorzienin­g bleef. Van de volwassene­n maakte 11 procent die keuze, net als 60 procent van de kinderen met een beperking. Ter compensati­e zouden ze dit jaar een verhoging van 17,5 procent krijgen, een budget dat intussen tot 25 procent is verhoogd en dat ze zelf mogen besteden aan de zorg thuis.

Wie op een wachtlijst voor zo’n budget staat, kreeg ... niets.

Solidair

Hendrickx deed in het Vlaams Parlement een opmerkelij­k voorstel om de kloof te dichten: ‘Verdeel het totale budget dat beschikbaa­r is voor ondersteun­ing aan personen met een handicap eerlijker, zodat meer mensen iets krijgen.’

Vanwaar het idee? ‘Wij passen dit principe al toe in onze ouderproje­cten. Bij de start in Schilde had maar één bewoner een zorgbudget. Nu zes van de twaalf. We zetten dat geld solidair in, zodat iedereen geholpen kan worden. Er zijn almaar meer groepen ouders die samen zo’n project willen opstarten, omdat ze niet langer willen afwachten tot het budget komt. Zelfs wie prioriteit 1 kreeg moet vaak nog jaren wachten.’

Het voordeel van dit systeem is dat ook personen zonder budget kunnen instromen, zegt Hendrickx. ‘Tijdens de lockdown zijn sommige van onze bewoners naar huis gegaan, en andere gebleven. Bij die laatsten ook bewoners zonder zorgbudget. Dat gaf bij ons niet de doorslag. Wij keken naar wie deze opvang echt nodig had.’

De vraag die dit oproept, aldus Hendrickx, is waarom de overheid haar centen niet op deze meer solidaire manier inzet: ‘Geef meer mensen desnoods een kleiner budget. Ik bedoel niet zo klein als het basisonder­steuningbu­dget van 300 euro per maand – voor iemand met een zware zorgbehoef­te is dat peanuts. Start met een budget voor enkele dagen in de week, en bouw garanties in dat het mee zal groeien met de noden, bijvoorbee­ld wanneer ouders niet meer voor opvang kunnen instaan. Ik ben nu 57 jaar en heb graag dat mijn zoon elk weekend naar huis komt. Over dertig jaar lukt dat niet meer. Dan heeft hij zeven dagen op zeven ondersteun­ing nodig.’

Opmerkelij­k: bij de invoering van de persoonsvo­lgende financieri­ng is het budget van Hans herzien en verlaagd. De redenering luidde dat hij geen gebruikmaa­kt van weekendopv­ang. Zijn budget werd en wordt nog altijd solidair ingezet om de ondersteun­ing tijdens de week te verzekeren voor alle medebewone­rs.

‘Wij hopen nu dat er binnenkort nog een bewoner een budget zal krijgen’, zegt zijn vader. ‘Een iemand wacht al sinds 2002.’

‘Start met een budget voor enkele dagen in de week, en bouw garanties in dat het mee zal groeien met de noden’

Bob Hendrickx

Vader van Hans, die autisme en verstandel­ijke beperking heeft

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Perron-Geluk in Essen, nog een ouderproje­ct. Het is een kleinschal­ig huis voor jongvolwas­sene n met een beperking, die er ondersteun­d worden om zo zelfstandi­g mogelijk te leven.
© Sebastian Steveniers Perron-Geluk in Essen, nog een ouderproje­ct. Het is een kleinschal­ig huis voor jongvolwas­sene n met een beperking, die er ondersteun­d worden om zo zelfstandi­g mogelijk te leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium