De Standaard

Vaccinlobb­y maakt Europarlem­entsleden nerveus

Burgers moeten inzage krijgen in de onderhande­lingen over een vaccin. ‘Het gelobby doet business as usual vermoeden’, zegt Petra De Sutter. ‘We willen onderhande­lingen niet in gevaar brengen’, reageert de Commissie.

- ©

Europarlem­entsleden willen dat zijzelf en ook burgers kunnen meekijken achter de schermen van de Europese onderhande­lingen over de aankoop van coronavacc­ins. Parlements­leden van uiteenlope­nde partijen eisen meer inzage in gesprekken over prijzen, productiek­osten, intellectu­ele eigendom, juridische aansprakel­ijkheid en veiligheid­sregels. Dat lieten ze gisteren nogmaals verstaan in een hoorzittin­g met vertegenwo­ordigers van de farma-industrie en het Europese geneesmidd­elenagents­chap (EMA).

Die oproep is geen uiting van wantrouwen jegens de Europese Commissie, zei Pascal Canfin (La République en Marche), die de hoorzittin­g leidde. ‘Er is brede steun voor de Commissie om op te treden als onderhande­laar bij de contracten en ook voor publieke investerin­gen via voorverkoo­pcontracte­n’, zei hij. Die verzekeren EU-lidstaten dat ze vaccins kunnen kopen zodra deze beschikbaa­r zijn. De afgelopen weken sloten Europese onderhande­laars twee deals met AstraZenec­a en Sanofi-GSK, elk voor 300 miljoen doses van het toekomstig­e vaccin. Ook rondden ze verkennend­e gesprekken af met vier andere vaccinprod­ucenten. ‘Er is een grote maar’, zei Canfin. ‘We hebben meer transparan­tie nodig.’

Pascal Canfin

Behalve aankondigi­ngen van het aantal doses, ruwe prijsschat­tingen die variëren tussen vijf en vijftien euro per vaccin, en de melding dat Europese regels over aansprakel­ijkheid overeind blijven, was de Commissie tot nu niet kwistig met informatie.

‘We onderhande­len met meerdere bedrijven op basis van bedrijfsge­voelige info, zoals ontwikkeli­ngsplannen en een stand van zaken in hun productiec­apaciteit.

We willen dat niet in gevaar brengen door die informatie in de markt te zetten’, zegt een woordvoerd­er. De lidstaten kunnen via vertegenwo­ordigers in een Europese stuurgroep wel controle uitoefenen op het proces. (zie inzet) En: ‘Contracten kunnen op elk moment nagekeken worden door auditeurs.’

Maar recente onthulling­en maken parlements­leden zenuwachti­g. Het gaat onder meer om het bericht van de ngo Corporate Europe Observator­y (CEO), over lobbywerk van farmabedri­jven tegen groepsaank­open voor andere coronagene­esmiddelen. En over – gefaalde – pogingen van vaccinbedr­ijven om uitzonderi­ngen te bedingen rond aansprakel­ijkheid, zoals de Financial Times meldde. ‘Het gelobby doet vermoeden dat het business as usual is. Dat is ontgoochel­end in een pandemie’, zei Petra De Sutter (Groen) gisteren.

‘Verborgen defecten’

Vaccines Europe, dat de belangen van vaccinbedr­ijven verdedigt, had volgens een gelekte memo als doel door de onderhande­lingen ‘een uitzonderi­ng te krijgen inzake de burgerlijk­e aansprakel­ijkheid’. Zo wilde het bedrijven vrijwaren van rechtszake­n als er iets aan de hand zou zijn met hun vaccins. Dat is geen ongewone praktijk in de VS, wel in de EU. Die wens werd niet ingewillig­d door de Europese onderhande­laars.

‘De aansprakel­ijkheidsre­gels zijn niet veranderd’, zegt een Commissiew­oordvoerde­r. De Europese richtlijne­n rond aansprakel­ijkheid blijven gelden. ‘Dat we daar niet transparan­t over zouden zijn, klopt niet.’

Wel hebben lidstaten toegezegd om farmabedri­jven niet te laten opdraaien voor ‘verborgen defecten’, die niet vastgestel­d werden tijdens het controle- en vergunning­sproces. Dat zijn, zei minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block in het geval van AstraZenec­a, problemen die ‘niet voortvloei­en uit bewust foutief gedrag of het niet naleven van goede fabricagep­raktijken of geneesmidd­elenbewaki­ng’.

Dat blijft een vage definitie, vindt De Sutter. ‘De druk is enorm om dat vaccin zo snel mogelijk te hebben. Dat bedrijven in die omstandigh­eden onderhande­len over aansprakel­ijkheid voor neveneffec­ten die slechts na lange tijd optreden, begrijp ik. Ik heb wel kritiek dat we in het ongewisse worden gelaten over wat precies met de bedrijven is overeengek­omen.’

‘Er is één grote maar. We hebben meer transparan­tie nodig’

‘Niets te verbergen’

Hetzelfde geldt, zegt ze, voor de manier waarop de prijzen bepaald worden en de vraag of intellectu­ele eigendomsr­echten opengestel­d kunnen worden. ‘Overheden stoppen vele miljoenen euro’s in de ontwikkeli­ng van de vaccins. Dan hebben ze ook de kans om de lat hoger te leggen in onderhande­lingen.’

AstraZenec­a ging niet in op een uitnodigin­g om deel te nemen aan de hoorzittin­g, tot onvrede van de Europarlem­entsleden. Sanofi-ceo Thomas Triomphe sprak wel geruststel­lende taal. ‘De contracten zullen volledig gedeeld worden.’ zei hij. Zijn bedrijf heeft ‘niets te verbergen’, ook niet over de prijszetti­ng. Wanneer Sanofi contracten openbaar zal maken, en of het ook voor contracten met andere bedrijven zal gelden, kon de Commissie niet bevestigen.

Europees Parlements­lid La République en Marche

 ?? Pool/abaca ?? De Franse president Emmanuel Macron (tweede van links) bezoekt een laboratori­um van Sanofi in Lyon.
Pool/abaca De Franse president Emmanuel Macron (tweede van links) bezoekt een laboratori­um van Sanofi in Lyon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium