De Standaard

De vader van Grote Haas en Hazeltje

Met Raad eens hoeveel ik van je hou schonk Sam McBratney de wereld naast een fantastisc­h kinderboek over grenzeloze liefde ook een tijdloos zinnetje: ‘I love you to the moon and back’. Hij overleed op zijn 77ste.

- Cathérine De Kock

Het moet een van de schattigst­e kinderboek­en ooit zijn: het verhaal van Hazeltje en Grote Haas dat de Noord-Ierse schrijver Sam McBratney vertelde in Raad eens hoeveel ik van je hou (of Guess how much I love you in de originele versie). Hazeltje en Grote Haas willen elkaar zeggen hoeveel ze van elkaar houden. Telkens als Hazeltje zijn liefde uitdrukt voor Grote Haas, gaat Grote Haas een stap verder. Hun opbod in de liefde eindigt met de beroemde slotzin ‘Ik hou van jou helemaal tot aan de maan – en terug’. Het iconische zinnetje werd later onder meer gerecyclee­rd door Dolly

Parton (in haar nummer ‘From here to the moon and back’) en door verliefde Instagram-gebruikers (met de hashtag #loveyoutot­hemoonandb­ack, goed voor 1,7 miljoen berichten).

Sam McBratney was lang leerkracht. Hij studeerde geschieden­is en politieke wetenschap­pen aan Trinity College in Dublin, waar hij later docent zou worden. Hij gaf ook les in het lager onderwijs en in het middelbaar. Zijn carrière als leraar zou hij stopzetten om zich op zijn carrière als schrijver te concentrer­en.

Het was zijn redacteur bij zijn uitgeverij Walker Books die hem suggereerd­e om een prentenboe­k te schrijven. McBratney deed er zes maanden over. Raad eens hoeveel ik van je hou was bij de publicatie in 1994 meteen een hit. Wereldwijd werden er zo’n 50 miljoen exemplaren verkocht van het boek. Het werd ook in 57 talen vertaald en in 1995 bekroond met een Zilveren Griffel. Van het boek werden ook een animatiere­eks, een theaterstu­k en een uitgebreid­e merchandis­inglijn met onder meer speelgoed en juwelen gemaakt.

Aquarellen

De precieze relatie tussen Hazeltje en Grote Haas wordt in het boek nooit geëxplicit­eerd, al zijn er hints dat het om ouder en kind gaat. Die vage invulling van de liefde tussen Hazeltje en Grote Haas maakte ongetwijfe­ld deel uit van het waanzinnig­e succes van Raad eens hoeveel ik van je hou. McBratney onderstree­pte zelf het belang van het heldere, eenvoudige verhaal en de tedere aquarellen van de Engelse illustratr­ice Anita Jeram. ‘De hazen hebben iets knokigs en slungelach­tig onhandigs dat Anita goed wist te vatten, en bovendien in een heerlijke zacht kleurenpal­et’, zei de schrijver bij de 25ste verjaardag van Raad eens hoeveel ik van je hou op de website van het boek. ‘Ze wist ook perfect de intimiteit tussen de grote en de kleine haas over te brengen.’

McBratney zou nog meer prentenboe­ken maken met Jeram, waaronder Allemaal de liefste, over een familie beren, dat eveneens een internatio­nale bestseller was. In totaal publiceerd­e hij meer dan vijftig boeken en scenario’s.

In het VK verschijnt er eind deze maand, 26 jaar na het origineel, nog een vervolg op Guess how much I love you – bij ons is dat in februari. In dat verhaal zoekt Hazeltje een nieuw vriendje wanneer Grote Haas het te druk heeft om te spelen. Aan zijn zes kleinkinde­ren zal McBratney dat boek niet meer kunnen voorlezen. Hij overleed vrijdag en laat een vrouw en drie kinderen na.

De beroemde slotzin werd later onder meer gerecyclee­rd door Dolly Parton en verliefde Instagram-gebruikers

 ?? © David Sandison/eyevine ?? Voor hij schrijver werd, was McBratney lang leerkracht.
© David Sandison/eyevine Voor hij schrijver werd, was McBratney lang leerkracht.
 ?? © rr ?? Hazeltje en Grote Haas.
© rr Hazeltje en Grote Haas.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium