De Standaard

En wij zitten met de gebakken eieren

- Een zomer als geen andere © Tom Heremans

Dinsdag om 21.20 uur op Canvas

¨¨èèè

U heeft daar vast nog niet bij stilgestaa­n, maar het kwalijkste gevolg van de coronacris­is in Europa is niet dat tienduizen­den mensen aan covid-19 zijn overleden, dat tienduizen­den anderen hun baan verloren of dat het culturele leven is stilgevall­en, maar dat we dreigen de nazigruwel te vergeten.

Dat komt zo: deze zomer was het precies 75 jaar geleden dat het concentrat­iekamp Dachau werd bevrijd. ‘Daarom was er dit jaar een grote herdenking gepland, maar het coronaviru­s maakte dit onmogelijk, waardoor het geheugen van deze waanzin dreigt te verdwijnen.’

Die laatste zin staat tussen aanhalings­tekens omdat hij niet van ons is. Wij zouden er niet over piekeren zoiets uit te kramen. Hij is van Rudi Vranckx, de man voor wie onze oma zaliger de omschrijvi­ng ‘geen zittend gat’ heeft bedacht. Vranckx reisde deze zomer, bij gebrek aan exotischer en gevaarlijk­er bestemming­en, door Europa, in een camper, voor de driedelige reportager­eeks Een zomer als geen andere. Daarin gaat hij op zoek naar de impact van het coronaviru­s. Hij wil het niet hebben over de onmiddelli­jke gevolgen, daar moeten mindere goden zich maar mee bezighoude­n, Rudi kijkt voorbij de einder, naar de lange termijn. Omdat het ginds flink kan tochten, heeft hij ook in de warme zomermaand­en zijn sjaaltje om.

In de eerste aflevering hield Vranckx onder meer halt bij champagnep­roducent Duval-Leroy en autoproduc­ent Volkswagen, wier merklogo’s schaamtelo­os in beeld kwamen terwijl Vranckx polste naar de gevolgen van de pandemie voor hun zakencijfe­r. ‘Mag ik van een catastrofe gewagen?’, vroeg hij aan de baas van Duval-Leroy. Dat mocht van de baas van Duval-Leroy. In Zwickau mocht hij dan weer een ritje maken in een elektrisch­e Volkswagen. ‘Je hoort werkelijk niets’, zei

Vranckx vol ontzag. Mateloos boeiend.

Vranckx sprak ook met de verknipte Duitse arts en coronascep­ticus Bodo Schiffmann, die uit zijn nek kletste zoals verknipte Duitse artsen wel vaker doen. Een idiote neonazi (een pleonasme, we weten het), die nog harder uit zijn nek kletste, werd daarna opgevoerd ter illustrati­e dat de coronacris­is mensen extremisti­scher maakt. Dat hakte erin.

Om het allemaal behapbaar te houden, mocht verstandig volk als Romano Prodi, Ilja Leonard Pfeijffer en Ivan Krastev kwistig gemeenplaa­tsen in het rond strooien over de Europese gedachte, en kregen we sfeerbeeld­en te zien van Vranckx op diverse campings, waar hij onder meer een spiegelei bakte voor andere kampeerder­s. Want Vranckx mengt zich moeiteloos onder de gewone mensen.

Nooit eerder zijn wij zo in de war geraakt door een duidingspr­ogramma. We hopen maar dat dat de bedoeling niet was.

Vranckx kijkt voorbij de einder. Omdat het daar flink kan tochten, heeft hij ook in de zomer zijn sjaaltje om

 ?? Vrt ?? Om te bewijzen dat pandemieën mensen extremisti­scher maken, voerde Rudi Vranckx een neonazi op. Dat kwam nogal binnen.
Vrt Om te bewijzen dat pandemieën mensen extremisti­scher maken, voerde Rudi Vranckx een neonazi op. Dat kwam nogal binnen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium