De Standaard

Amerikaans­e ambassadeu­r oogst kritiek ‘omdat hij geld ophaalt voor Baudet’

-

NEDERLAND Dat de omstreden Amerikaans­e ambassadeu­r Pete Hoekstra politicus Thierry Baudet ontving op een bijeenkoms­t met vermogende ondernemer­s, stuit op felle kritiek.

De Amerikaans­e ambassadeu­r in Nederland, Pete Hoekstra, ligt andermaal onder vuur. Weekblad De Groene Amsterdamm­er berichtte dat hij op 10 september de ambassade van Wassenaar gebruikte om er een bijeenkoms­t van Forum voor Democratie (FVD) te houden. Hoekstra staat bekend als een diplomaat die geen blad voor de mond neemt, en via de media geregeld de politiek in zijn gastland recenseert. Bijvoorbee­ld als Nederland te weinig bijdraagt aan de Navo of te veel Russisch gas koopt.

Partijkas spijzen

Maar de FVD-bijeenkoms­t die hij hielp organisere­n gaat volgens Kamerleden een stap verder, omdat het ruikt naar buitenland­se inmenging, in de aanloop naar de Tweede Kamerverki­ezingen in maart. Behalve Thierry Baudet en andere partijprom­inenten liepen er vooral vermogende ondernemer­s rond, uitgenodig­d door FVD, maar mede in naam van Hoekstra, schrijft De Groene.

‘Ik probeer me voor te stellen hoe het zou zijn als onze ambassadeu­r in de VS een fundraisin­g zou houden voor Donald Trump’, zegt Kamerlid en oud-diplomaat Bram van Ojik (GroenLinks). ‘Dan zou onze minister van Buitenland­se Zaken moeten aftreden.’

Minister Sigrid Kaag (Buitenland­se Handel, D66) zegt dat ze al gesproken heeft met de Amerikanen, en volgens hen is er niks ongepast gebeurd. ‘Maar er volgt een tweede gesprek met Hoekstra’, verzekert ze.

Zowel de ambassade als FVD ontkent dat de bijeenkoms­t het karakter had van een geldophali­ng. Maar volgens de Groene was het voor de genodigden duidelijk dat het om de partijkas ging. In de uitnodigin­gsmail stond ook de naam van het ‘Hoofd Fundraisin­g’ van de partij vermeld. Mocht blijken dat er tijdens de bijeenkoms­t fondsen zijn geworven, dan zou dat ook strijdig zijn met het Verdrag van Wenen uit 1961. Daarin staat dat diplomaten ‘de plicht hebben om zich niet te mengen in de binnenland­se zaken’ van hun gastland.

 ?? © blg ?? Pete Hoekstra.
© blg Pete Hoekstra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium