De Standaard

Xi een ‘machtsgeil­e clown’ noemen, doe je niet ongestraft

De Chinese vastgoedty­coon Ren Zhiqiang gaat achttien jaar de cel in. Zo is president Xi Jinping weer wat zekerder van zijn almacht tot 2035.

-

Zijn celstraf toont dat zelfs rijkdom en macht binnen de partij geen garantie meer zijn op vrije meningsuit­ing

Het was onaangenaa­m ontwaken voor de elite in Peking gisteren. Op de site van een lokaal gerechtsho­f lazen ze dat een van hen, partijlid en zakenman Ren Zheqiang (69), achttien jaar cel krijgt en een boete van 4,2 miljoen yuan (ongeveer 530.000 euro) moet betalen. Ren, zijn zoon en zijn persoonlij­ke assistent waren al maanden vermist. Ren, die een overheidsb­edrijf in vastgoed leidde, zou miljoenen verduister­d hebben. Volgens het hof ‘bekende hij vrijwillig’ en gaat hij niet in beroep.

Alleen kent heel China Ren als de man die in volle coronacris­is president Xi Jinping te lijf ging met een hard onlinepamf­let. Weinigen twijfelen eraan dat dit de echte reden is om ‘Ren het kanon’, zoals zijn bijnaam luidde, te klissen. Hij werd dit voorjaar al uit de communisti­sche partij gegooid wegens ‘verlies van idealen’.

Niet meer onaantastb­aar

Ren kreeg zijn bijnaam door zijn uitgesprok­en meningen. Op het Chinese sociale netwerk Weibo brandde hij sinds 2010 de autoriteit­en af voor miljoenen volgers. Eerst omdat ze niet genoeg deden tegen vervuiling en voedselsch­andalen. ‘Dat is de reden waarom Chinezen emigreren’, foeterde hij. Daarna pleitte hij voor meer ‘transparan­te’ politieke processen. Na een dodelijk industriee­l ongeluk in Tianjin noemde hij lokale bestuurder­s ‘incompeten­t’.

Ren kwam daarmee weg, omdat zijn vader ook in de partijtop zat. Net als Xi zelf (DS 4 juli) werd ‘rode prins’ Ren als tiener in de Culturele Revolutie naar het platteland gestuurd voor straf en discipline­ring. Toch eindigde Ren zoals veel mannen uit de partijelit­e: als een rijke notabele, nagenoeg onaantastb­aar. Toen hij van Weibo geknikkerd werd, verspreidd­e hij zijn mening in online lezersbrie­ven. ‘Ik ben niet bang: de Partij laat een zeker niveau van onenigheid toe’, zei hij in 2010.

In maart verwees Ren, zonder Xi bij naam te noemen, naar hem als ‘machtsgeil­e clown’ en ‘naakte keizer’. Hij vond dat het regime de coronacris­is verbruid had door een te grote focus op partijbela­ng en te weinig op transparan­tie. ‘Er is geen aandacht voor het volksbelan­g’, schreef Ren in de nu zo goed als weggecensu­reerde open brief. ‘Partijlede­n willen geen verantwoor­delijkheid opnemen, ze manipulere­n liever de publieke opinie door “geruchten” te vervolgen of positieve berichtgev­ing van journalist­en te eisen.’

‘Meest gehate man van China’

Ook Xu Zhangrun van de invloedrij­ke Tsinghua Universite­it (DS 15 juli) vertolkte met Ren de roep binnen het establishm­ent naar een meer ‘modern’ communisme. Zij willen het publieke belang laten voorgaan op die van de partij. Xi staat voor de ‘leninistis­che lijn’: alles voor de verdedigin­g van de partij. Xu Zhangrun is ontslagen en nu is Ren monddood. ‘De zaak-Ren schokt de elite meer dan die van Xu’, zegt Chinakenne­r Bill Bishop. Het toont dat zelfs rijkdom en macht binnen de partij geen garantie meer zijn op vrije meningsuit­ing. In feite is dat een intellectu­ele machtsgree­p en een nieuwe breuk met de interne overlegcul­tuur sinds Deng Xiaping (leider van 1978 tot 1992).

Maar andere politieke krachten juichen de val van Ren juist toe. Onder hen de populistis­che, radicale ‘Communisti­sche Jeugd’. Die aanhangers van een marxistisc­he revolutie vonden dat een parvenu als Ren al te lang ‘boven de wet stond’. The

Straits Times omschreef Ren als de ‘Donald Trump’ van China, vanwege zijn extravagan­te rijkdom via vastgoedtr­ansacties.

Ren vroeg misschien hervorming, maar verdedigde sociale ongelijkhe­id. ‘Wie investeerd­e in vastgoed, is nu rijk, wie dat niet deed, verdient het om arm te zijn’, vond hij. Terwijl hij geld schepte, werd vastgoed in de eigen wijk te duur voor modale Chinezen. Hij werd daardoor zo impopulair dat iemand een schoen naar hem gooide tijdens een speech, terwijl een online poll hem tot ‘meest gehate man van China’ kroonde.

Xi bedient zo de populistis­che, ultramarxi­stische fracties. Zijn belofte van economisch­e ontwikkeli­ng voor de massa is populair en intussen plooit hij de partij naar zijn ijzeren wil. Zopas kondigde Xi een nieuw vijfjarenp­lan aan tot 2025, maar ook ‘krachtlijn­en voor doelen tot 2035’. Een shock voor waarnemers, want dat betekent dat Xi tot zolang controle wil afdwingen. ‘Tegenstand­ers in de partij kunnen niet luidop spreken, maar delen spreekwoor­delijke bijensteek­jes uit’, zei een partijvete­raan tegen de Japanse Nikkei Asian

Review in augustus. Giselle Nath

 ?? © blg ?? De ‘Donald Trump van China’ werd dit jaar al uit de partij gegooid.
© blg De ‘Donald Trump van China’ werd dit jaar al uit de partij gegooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium