De Standaard

Hoe droger de Rijn, hoe duurder het transport

De droogte veroorzaak­t opnieuw lage waterstand­en op de Rijn. Dat hindert de bevoorradi­ng van belangrijk­e industriec­entra. De tarieven voor de binnenvaar­t zijn flink aan het stijgen.

- Stijn Decock

De steeds langere periodes van droogte wegen op het waterpeil van de Rijn, de belangrijk­ste transporta­der naar Zuid-Duitsland. Vooral aan de flessenhal­s in Kaub, waar de Rijn het Taunus-gebergte doorsnijdt, wordt het moeilijk. Daar is het waterpeil gezakt tot 88 centimeter. Een niveau onder de 1 meter maakt de scheepvaar­t verder zuidwaarts heel moeilijk. Ludwigshaf­en, waar een megafabrie­k van BASF staat, is daardoor nog amper via het water bereikbaar, net zomin als veel andere bedrijven in de deelstaat BadenWürtt­emberg, samen met Beieren het economisch­e hart van Duitsland. Ook Bazel, een belangrijk­e industries­tad in Zwitserlan­d, wordt onbereikba­ar voor de scheepvaar­t.

Een binnenschi­p dat olie of andere vloeibare producten vervoert, kan nog maar 30 procent van zijn normale lading vervoeren als het Kaub wil passeren. De Interrijn Groep, die de waterstand­en opvolgt, verwacht dat het waterpeil nog verOok der zal dalen. De rederij Maersk, die ook binnenvaar­tdiensten verzorgt, meldt dat ze de afvaarten niet kan verzekeren als het waterpeil in Kaub lager gaat dan 81 centimeter.

Scheepvaar­t onmogelijk

In het najaar van 2018 was dat al eens het geval. Toen was de Rijn er nog maar 25 centimeter diep. Alle scheepvaar­t was onmogelijk. De lage waterstand­en veroorzaak­ten destijds een forse vertraging van de Duitse economie. Heel wat grote bedrijven, zoals BASF of de hoogovens van ThyssenKru­pp in Duisburg, konden niet op volle capaciteit werken omdat de aanvoer van grondstoff­en niet verzekerd was.

verder stroomafwa­arts zakt het waterpeil. Schepen die naar de belangrijk­e containerh­ub in Duisburg moeten, worden ook minder zwaar geladen. Die lagere capaciteit leidt tot fors duurdere transportt­arieven. Zo gaan bij Maersk de tarieven exponentie­el omhoog per 20 centimeter dat de Rijn zakt. Als de Rijn in Duisburg onder de 2meter zakt, wordt 110 euro extra aangereken­d voor een standaard 12-meterconta­iner. Onder 1,8 meter is dat 160 euro, onder 1,6 meter wordt zelfs 325 euro extra aangereken­d. Voor trein- en wegtranspo­rteurs zijn de lage waterstand­en begrijpeli­jkerwijze wel goed nieuws.

Maersk verhoogt tarieven exponentie­el per 20 centimeter dat Rijn zakt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium