De Standaard

Start Leuvens academieja­ar verloopt (relatief) vlot

- © Alain Trappenier­s

Als de drank in de student is, zijn de coronarege­ls soms ver weg. Stonden de Leuvense terrassen maandag in de vooravond nog opgesteld volgens de afstandsre­gels, dan was daar tegen sluitingsu­ur nog weinig van te merken. Er werd geknuffeld, gezoend en gezongen.

‘Hoerennaai­er’, weerklinkt iets na 1 uur op de Oude Markt. ‘Smaad en verstoring van de openbare orde’, antwoordt de agente. Heel snel zit de jongeman in een combi op weg naar het politiecom­missariaat.

‘Er is veel begrip voor de moeilijke situatie’, zegt commissari­s Marc Vranckx van de Leuvense politie. ‘Maar al gauw zie je dat de nonchalanc­e de kop opsteekt. Onze mensen hebben heel wat studenten moeten aanspreken over de mondmasker­plicht en hen moeten vragen om afstand te houden.’ Nochtans is van een uitgelaten sfeer, zoals andere jaren, geen sprake. Om 1 uur ’s nachts gaat het licht zelfs aan. Onwezenlij­k vroeg voor een plek als de Oude Markt, waar in normale omstandigh­eden tot in de vroege uurtjes gefeest wordt.

Geen feestspiri­t

Vier eerstejaar­sstudenten, uit Tienen en Beerse, werken nog snel wat fastfood binnen. En de plannen straks? Onder de wol kruipen, klinkt het. ‘De feestspiri­t ontbreekt door corona’, zegt Gilles Vanderwaer­en, student Communicat­iewetensch­appen. ‘Door de maatregele­n wordt een stuk van onze vrijheid ingeperkt. Ik heb het er persoonlij­k wel moeilijk mee, omdat je maar één keer student bent. Het is echt jammer. Maar iedereen hoopt binnen enkele maanden toch opnieuw de draad op te pikken van een min of meer normaal studentenl­even.’

Dat er vaak met een beschuldig­ende vinger wordt gewezen naar studenten als het gaat over het respectere­n van de coronarege­ls, valt niet in goede aarde. ‘We houden ons wél aan de coronarege­ls’, zegt de Leuvense Julie Vandermeer­en, derde bachelor Rechten.

‘Al te vaak worden we afgeschild­erd als diegenen die de kantjes eraf lopen. Maar aan de poorten van heel wat humanioras­cholen worden de coronarege­ls vaak minder gerespecte­erd. En ook de werkende mensen leven de regels niet altijd na.’

Boetes tot 750 euro

Druk bijgewoond­e en luidruchti­ge kotfeestje­s, cantussen en dopen zijn uit den boze. Dat staat in een politiever­ordening. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 250 tot 750 euro. ‘Uiteindeli­jk hebben we maandagnac­ht twee groepen jongeren betrapt die zogezegd gezelschap­sspelletje­s speelden, maar in werkelijkh­eid een cantus organiseer­den. Er was telkens een vijftienta­l personen aanwezig. De organisato­ren kregen een boete van 750 euro. Voorts zijn we ook langsgaan op vier kotfeestje­s. Ook daar zijn de huurder van het kot en de aanwezigen beboet’, zegt commissari­s Vranckx.

Ondanks de drukte op de Oude Markt maandagavo­nd is burgemeest­er Mohamed Ridouani (S.PA) niet van plan extra maatregele­n te nemen. ‘Ik zie momenteel liever veel volk op een terras op de Oude Markt dan studenten die in groep samenzitte­n op kot’, zegt Ridouani. ‘Bijkomende maatregele­n zijn momenteel niet aan de orde, maar de situatie wordt van dag tot dag opgevolgd. Indien nodig nemen we maatregele­n.’

 ?? Atb ?? De politie controleer­de maandag of de maatregele­n werden nageleefd.
Atb De politie controleer­de maandag of de maatregele­n werden nageleefd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium