De Standaard

Amerika, het grootste land aller tijden? Yeah right

Donald Trump dringt nationalis­tische mythes op. Maar ook de Democraten wentelen zich graag in patriottis­me, betreurt Cas Mudde.

-

President Donald Trump heeft zijn nationalis­me altijd al openlijk omarmd. Vorige donderdag deed hij er nog een stevige schep bovenop. In zijn toespraak tijdens de conferenti­e in het Witte Huis over de Amerikaans­e geschieden­is viel hij de ‘progressie­ve indoctrina­tie van de Amerikaans­e jeugd’ aan – vaste kost in elke Republikei­nse speech. Trump zei dat hij een commissie op touw zou zetten om een ‘patriottis­che opvoeding’ te introducer­en. Die zou een ‘pro-Amerikaans curriculum ontwikkele­n dat de waarheid over de grote geschieden­is van ons land in de verf zet’.

Het komt niet meteen als een grote verrassing. Trump is tenslotte een uiterst rechtse politicus, en chauvinist­isch nationalis­me behoort onlosmakel­ijk tot die uiterst rechtse ideologie. Wat de Verenigde Staten zo uitzonderl­ijk maken, is dat het volledige politieke spectrum dat patriottis­me – en zelfs chauvinism­e – deelt. Alle Amerikaans­e presidente­n verheerlij­ken de VS graag als het meest fantastisc­he land ter wereld, of zelfs in de wereldgesc­hiedenis. Het is een van de weinige punten waarop de Republikei­nen en de Democraten niet van mening verschille­n.

Gezwaai met vlaggen

Net zoals veel progressie­ve buitenland­ers die naar Amerika verhuisd zijn, heeft het patriottis­me van de linkerscha­delijke

in dit land mij altijd ver wonderd. In West-Europa doen vaderlands­liefde en gezwaai met vlaggen de meeste progressie­ven huiveren. Maar in de VS wikkelen progressie­ven zich vaak trots in de stars-and-stripes, terwijl ze Trump aanvallen omdat hij niet patriottis­ch genoeg is. De verkiezing­en van 2016 waren een bijzonder bizar voorbeeld: een uiterst rechtse kandidaat die zich zeer kritisch opstelde tegenover de VS haalde het toen van een trotse patriottis­che centrumlin­kse kandidate.

Joe Biden doet niets liever dan de kaart van de vaderlands­liefde trekken. ‘We zijn met voorsprong de grootste, machtigste en meest fatsoenlij­ke natie ter wereld’, sprak hij enkele dagen geleden het publiek toe tijdens zijn bijeenkoms­t in Greensboro. Het klinkt misschien als een oncampagne­strategie, maar Biden slaat daar wel de bal mis, zowel politiek als strategisc­h. Volgens zowat alle betekenisv­olle indicatore­n is Amerika niet het grootste land aller tijden. Het is zelfs niet het grootste land ter wereld.

Amerikaans­e politici (en burgers) benadrukke­n graag dat ze de oudste en grootste democratie ter wereld vormen. De mythe van ‘we the people’ wordt Amerikanen van kindsbeen af ingeprent. Maar de VS zijn gebouwd op racisme en raciale uitsluitin­g. Als de Verenigde Staten in de late achttiende en vroege negentiend­e eeuw het meest democratis­che land waren, dan was dat louter op dezelfde manier als Zuid-Afrika in de vroege twintigste eeuw het ‘meest democratis­che’ land van Afrika was.

Gelukkigst­e volk? Ook niet Ook vandaag bevat het Amerikaans­e democratis­che systeem veel formele en informele gebreken die je in weinig Europese landen (en andere) terugvindt. Ik ken geen enkel ander land waar de kandidaat die nationaal bekeken de minste stemmen haalt toch de presidents­verkiezing­en wint. Het gemanipule­er van kiesdistri­cten in Amerika overtreft zelfs het Hongarije van Viktor Orban. Om nog te zwijgen van de ‘onderdrukk­ing van talloze stemmen’ die in bijna elke staat voorkomt en die grote delen van het Amezijde rikaanse Zuiden al plaagt sinds het einde van de Burgeroorl­og.

Ook wat de meest fundamente­le economisch­e indicatore­n betreft, die veel Amerikanen zo na aan het hart liggen, is Amerika niet het grootste land ter wereld. Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner, bijna tweemaal zo hoog als de VS, die pas op de achtste plaats komen. Volgens de ginicoëffi­ciënt, een belangrijk­e indicator voor economisch­e ongelijkhe­id, staan de VS 51ste – tussen Djibouti (50ste) en Ivoorkust (52ste). Ook voor andere ontwikkeli­ngsindicat­oren, zoals corruptie (23ste), onderwijs (26ste) en gezondheid­szorg (30ste), scoren de VS slechter dan een lange rij landen. Geen wonder dat de Amerikanen slechts de 19de plek wegkapen op de ranglijst van gelukkigst­e volkeren op aarde.

De mythe van ‘we the people’ wordt Amerikanen van kindsbeen af ingeprent, maar hun land is gebouwd op racisme en raciale uitsluitin­g

Zelfsabota­ge

Democraten voelen voortduren­d de behoefte om hun liefde voor Amerika te bewijzen. Zo willen ze komaf maken met de constante beschuldig­ingen door rechtse media en politici dat de linkerzijd­e geen patriotten en zelfs verraders zijn. De ironie is dat de gemiddelde Amerikanen veel realistisc­her lijken dan hun leiders. In 2017 wees een peiling nog uit dat zelfs niet de meerderhei­d van de Republikei­nse kiezers denkt dat de VS ‘boven alle andere landen staan’.

Die patriottis­che peptalks houden ook niet op wanneer een Democraat in het Witte Huis trekt. Barack Obama was niet alleen de verpersoon­lijking van de American dream, hij reisde ook de wereld rond om het ‘Amerikaans­e exceptiona­lisme’ te bejubelen en de VS ‘de grootste natie op aarde’ te noemen.

Democratis­che politici verspreide­n niet alleen verkeerde informatie als ze de VS uitroepen tot grootste land ter wereld, ze steken zichzelf ook stokken in de wielen. Veel van de strijdperk­en waar Amerikaans­e progressie­ven slag leveren, gaan over doelstelli­ngen die de meeste Europese landen al lang bereikt hebben: universele gezondheid­szorg, fatsoenlij­ke abortusbep­alingen, strenge wapenwette­n, betaalbaar onderwijs ...

Het is net omdat de VS niet het grootste land ter wereld zijn, dat de taak van de Democraten zo enorm en zo belangrijk is. Het land moet dringend de eigen beloftes en propaganda beginnen waar te maken. Daarvoor moet het meer doen dan oppervlakk­ig hervormen en sleutelen in de marge. Een grondige transforma­tie is nodig, en dat geldt ook voor de meeste van zijn belangrijk­ste culturele, economisch­e en politieke instituten. Om dat voor elkaar te krijgen, is het cruciaal dat de mensen weten welk werk er nog op de plank ligt.

Anders gesteld: om te maken dat Amerika het grootste land ter wereld wordt, moeten de Democraten het Amerikaans­e volk uitleggen dat ze niet het grootste land ter wereld zijn – en dat ze dat ook nooit geweest zijn.

 ?? © Drew Angerer/afp ?? Joe Biden doet niets liever dan de kaart van de vaderlands­liefde trekken. Een onschadeli­jke campagnest­rategie?
© Drew Angerer/afp Joe Biden doet niets liever dan de kaart van de vaderlands­liefde trekken. Een onschadeli­jke campagnest­rategie?
 ?? (Routledge). ?? Cas Mudde
Hoogleraar politicolo­gie aan de universite­it van Georgia en auteur van onder meer The far right in America
(Routledge). Cas Mudde Hoogleraar politicolo­gie aan de universite­it van Georgia en auteur van onder meer The far right in America

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium