De Standaard

De risico’s van journalist­ieke bijziendhe­id

- Luc Huyse

Medeauteur van het pas verschenen (Kritak).

FORMATIE Dat sommige journalist­en de formatie zo somber inzien, stoort Luc Huyse. Het tast het vertrouwen in de politiek aan en doet het geloof in populisten groeien.

Het is weer 23 september 2011. Net als toen tellen de mensen van de pers weer hoelang we al op zoek zijn naar een federale regering. Negen jaar geleden, op die 23ste september, stond het telraam op 468 dagen of 16 maanden. Vandaag lopen de cijfers bijna gelijk. Opnieuw schrijven en spreken sommige journalist­en en commentato­ren in sombere bewoording­en over wat er allemaal mis zal gaan. Rien ne va plus is terug van weggeweest.

Opnieuw duikt een merkwaardi­g fenomeen op. Zodra de vorming van een Belgische regering lang aansleept, gaat hier en daar de journalist­ieke zin voor relativeri­ng verloren en promoveert dat beleidsniv­eau tot het enige dat telt in de politiek van dit land. Natuurlijk applaudiss­eren de nationale politici. In andere omstandigh­eden weten en beseffen journalist­en dat een federale regering een vat is dat aan alle kanten lekt.

De Europese Unie heeft cruciale bevoegdhed­en weggezogen. De monetaire unie in het bijzonder werkt als een vaccin tegen financieel hartfalen, daar heb je geen natiestate­n voor nodig. Van hun kant hamsteren de gewestelij­ke regeringen en parlemente­n al jaren macht op het vlak van culstekend­e tuur en onderwijs, huisvestin­g en leefmilieu, landbouw en innovatie van het bedrijfsle­ven, openbare werken en verkeer, gezondheid­szorg en werkgelege­nheid. Laten we ook de revival van tal van steden en gemeenten niet vergeten, in termen van innovatie en creativite­it.

Bovendien beschikken we over uitambtena­ren. Sommigen van hen hebben meer in hun mars dan tien, vijftien federale kabinetsle­den. De politieke kaart van het land is bijgevolg voor drie kwart gevuld met zones die geen pessimisme, laat staan fatalisme rechtvaard­igen. Trouwens, precies op die plekken toont de bevolking meestal tevredenhe­id en vertrouwen.

Het pessimisme dat journalist­en verspreide­n, is besmetteli­jk

Die andere marathon

U wilt een bewijs? We schakelen terug naar 13 juni 2010, de dag van de vervroegde parlements­verkiezing­en. Op 17 juni duidde de koning Bart De Wever (N-VA) aan als informateu­r en ging een formatiema­rathon van start. Twee weken later nam België voor zes

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium