De Standaard

Vivaldi verrijst uit zijn as Maar coformateu­rs Paul Magnette en Alexander De Croo zijn nog niet thuis

In één dag tijd verrees Vivaldi uit zijn as, na een dubbele zet van de preformate­urs tegen GeorgesLou­is Bouchez (MR). Maar formateurs De Croo (Open VLD) en Magnette (PS) zijn nog niet thuis.

-

Na een nieuwe hectische dag in de Wetstraat stuurde het koninklijk paleis om halfacht gisteravon­d een persmedede­ling uit met een boodschap waarin weinigen ’s ochtends nog hadden geloofd: de aanstellin­g van twee formateurs. Het gaat om Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS), de twee verwachte namen. Plots lijkt een Vivaldi-regering dan toch binnen handbereik te liggen.

De MR, dat de afgelopen dagen al dwarslag, reageerde tegenover De Standaard meteen ontstemd op de aanstellin­g. De partij van Georges-Louis Bouchez wil niet dat de PS, de grote electorale concurrent, met het premiersch­ap gaat lopen. Wat later op de avond nam de MR gas terug. De partij zei ‘tevreden’ te zijn met de keuze voor De Croo en benadrukte dat het de ‘spanningen’ niet wil ‘aanwakkere­n’.

Te nemen of te laten

Maar ook CD&V stond voor een voldongen feit. De partij zegt niet op de hoogte te zijn gebracht van de formateurs­keuze. De christende­mocraten verkiezen een eigen premier of een Franstalig­e boven een Vlaamse concurrent. Volgens de traditie zal een van de formateurs premier worden, maar voor CD&V is deze stap ‘geen voorafname op de casting’. Ook Bouchez zei gisteravon­d op Twitter dat er nog geen premier gekozen was.

Het was inderdaad louter op basis van het verslag van preformate­urs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) dat koning Filip De Croo en Magnette aanstelde. De preformate­urs hadden daarin wel de steun van de vijf andere Vivaldi-partijen: de socialiste­n, de groenen en Open VLD. Zij besloten door te duwen in de formateurs­kwestie, die de regeringsv­orming al enkele weken boven het hoofd hangt. ‘We hadden het wel een beetje gehad met Bouchez’, zegt een onderhande­laar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nadat de koning het ontslag van Lachaert en Rousseau niet had aanvaard, kwamen er gisteren, bijna anderhalf jaar na
Nadat de koning het ontslag van Lachaert en Rousseau niet had aanvaard, kwamen er gisteren, bijna anderhalf jaar na

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium