De Standaard

Nederland onderzoekt bouw nieuwe kerncentra­les

Terwijl in België de discussie woedt over de kernuitsta­p, onderzoekt Nederland de bouw van nieuwe kerncentra­les. De VVD van Rutte lanceert het plan en wil tegen 2025 al de eerste schop in de grond.

- Dominique Minten

In Nederland wordt opnieuw ernstig nagedacht over kernenergi­e. Minister van Economisch­e Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij nog dit jaar stroomprod­ucenten zal vragen of ze geïnteress­eerd zijn in de bouw van kerncentra­les. Hij zal ook onderzoeke­n of er regio’s bereid zijn om op hun grondgebie­d een kerncentra­le te laten bouwen.

Wiebes schakelt een versnellin­g hoger nadat uit een nieuw rapport, dat de Tweede Kamer besteld had bij het Weense adviesbure­au Enco, gebleken was dat kernenergi­e niet duurder hoeft te zijn dan energie uit windparken en zonnepanel­en. Dat is opmerkelij­k, want de meeste specialist­en zeggen dat nieuwe centrales niet rendabel zijn omdat de hernieuwba­re energiebro­nnen almaar goedkoper worden. Bovendien lopen de kosten van de weinige nieuwe centrales die nog gebouwd worden in Europa veel hoger op dan voorzien.

Maar volgens de Weense onderzoeke­rs kan kernenergi­e wel degelijk financieel concurrere­n met wind en zon als Nederland kiest voor een centrale die in serie wordt gebouwd. Bovendien moeten alle kosten in rekening gebracht worden. Zo zijn de aansluitko­sten van één energiecen­trale veel lager dan die voor het aansluiten van honderden zon- en windparken.

Toch lokte het Enco-rapport ook veel negatieve reacties uit. Zo wees kernenergi­e-expert Wim Turkenburg van de Universite­it Utrecht erop dat er geen complexe simulaties­tudie achter het rapport zit, waardoor het met ‘te optimistis­che conclusies’ komt. Hij geeft wel toe Nederland niet kan draaien op wind- en zonne-energie alleen. ‘Biomassace­ntrales of gasgestook­te centrales met CO2-opslag zijn nodig als back-up. Maar als we die niet willen, komen kerncentra­les economisch gezien wel in beeld’, zei hij aan Nu.nl.

Een no-brainer

In de Tweede Kamer zal het rapport wel welwillend bekeken worden. Daar is een meerderhei­d voorstande­r van de bouw van nieuwe centrales. Vorige week, bij de start van het parlementa­ire jaar, werd al een motie van VVD, CDA, PVV en SGP aangenomen. Daarin wordt het kabinet gevraagd om te kijken hoe bedrijven overhaald kunnen worden om opnieuw in kernenergi­e te investeren. Het liberale Kamerlid Mark Harbers vindt de bouw van een nieuwe centrale zelfs een no-brainer, als Nederland zijn klimaatdoe­lstellinge­n wil halen. ‘Als we in Nederland de komende jaren niet aan de kernenergi­e gaan, kun je net zo goed je handtekeni­ng onder de klimaatdoe­len van Parijs voor 2050 weghalen’, zei hij gisteren in het Algemeen Dagblad.

Als het van Harbers afhangt, wordt al in 2025 begonnen met de bouw. En ja, de overheid mag subsidies geven. ‘Net zoals we jarenlang de bouw van windmolens hebben gesubsidie­erd, kunnen we dat ook bij kerncentra­les doen.’

Kernenergi­e was jarenlang nauwelijks een onderwerp van debat in Nederland. Pas toen de regering vorig jaar besliste om in 2022 de gaskraan helemaal dicht te draaien, kwam kernenergi­e opnieuw onder de aandacht. Nederland heeft in Borssele een werkende kerncentra­le die nog tot en met 2033 blijft. Maar die levert slechts 4 procent van de elektricit­eit.

Dat Nederland het kernenergi­espoor opnieuw ernstig onderzoekt, komt ook omdat het VN-klimaatpan­el en het Internatio­naal Energieage­ntschap in recente rapporten aangeven dat kernenergi­e deel moet uitmaken van de energiemix, als we de opwarming van de aarde binnen aanvaardba­re grenzen willen houden.

‘Zoals we jarenlang windmolens hebben gesubsidie­erd, kunnen we dat ook doen bij kerncentra­les’

Mark Harbers Lid Tweede Kamer voor VVD

 ??  ??
 ?? © ?? De enige werkende kerncentra­le van Nederland, in Borssele, levert 4 procent van de elektricit­eit van het land.
Peter Hilz/hh
© De enige werkende kerncentra­le van Nederland, in Borssele, levert 4 procent van de elektricit­eit van het land. Peter Hilz/hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium