De Standaard

Wat mag nu allemaal?

- Dries De Smet

De Veiligheid­sraad communicee­rde de grote lijnen van de versoepeli­ngen, maar de details zijn nog niet bekend. Die bepalen precies wat wel en niet mag, bleek ook bij de vorige Veiligheid­sraden. ‘We zitten nu in een informatie­vacuüm’, zegt Yves Stevens, woordvoerd­er van het Crisiscent­rum. ‘Eerst moeten de ministerië­le besluiten geschreven worden, pas dan kunnen we de maatregele­n verduideli­jken.’

Wat weten we al?

▶ Onveilige vijf. U mag, gedurende één maand, met vijf mensen nauwe contacten hebben. Daaronder wordt verstaan: langer dan vijftien minuten, op minder dan anderhalve meter en zonder mondmasker. Met die vijf kunt u knuffelen, een glas drinken of samen eten, verduideli­jkte premier Sophie Wilmès (MR). Volgens haar is vijf een ‘referentie­cijfer’ – de overheid rekent op de burgerzin. Het cijfer van vijf geldt per individu. Voorheen was dat per gezin.

▶ Maximaal tien. Los van de vijf nauwe contacten, mag u zoveel mensen zien als u wilt. U moet daarbij wel afstand houden óf een mondmasker dragen. Daarnaast mag u niet met meer dan tien mensen samenkomen, kinderen niet inbegrepen.

▶ Onbeperkt. Organiseer­t u een bijeenkoms­t met een profession­al, dan is er geen beperking op het aantal genodigden. Tot nu toe gold een beperking van tien bij een huwelijk of receptie, en vijftig bij een koffietafe­l na een begrafenis. Die beperking valt dus weg. De regels van de horeca moeten wel strikt worden gevolgd, en er mogen niet meer dan tien mensen aan een tafel plaatsneme­n. Of tafelen alleen mag met nauwe contacten, is nog onduidelij­k. Dansen mag niet.

▶ Winkelen. Vandaag mag je maximaal met twee winkelen. Ook die beperking valt weg.

▶ Geen mondmasker buiten. Vanaf donderdag 1 oktober hoef je buiten geen mondmasker meer te dragen. Met uitzonderi­ng van drukbezoch­te plaatsen, bepaald door de gemeente.

▶ Telewerken blijft aanbevolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium