De Standaard

Lege voetbalsta­dions dreigen te leiden tot financieel kerkhof

- Nico Tanghe

In Engeland mag er tot zes maanden lang geen publiek meer in de stadions. De financiële klap dreigt ook de rest van de voetbalpir­amide hard te treffen.

AA Gent mag zaterdag 7.995 fans in de Ghelamco Arena toelaten, Club Brugge kan tot 9.200 supporters ontvangen en Standard mikt zelfs op 10.000 bezoekers. Niets daarvan in Engeland, nu het ook daar weer de verkeerde kant uitgaat met het aantal coronabesm­ettingen. Wellicht tot maart 2021, en mogelijk zelfs nog langer, kan het duren voor de overheid daar opnieuw toeschouwe­rs toelaat bij sportwedst­rijden. Zelfs voor de Premier League, de meest bekeken voetbalcom­petitie ter wereld, wordt geen uitzonderi­ng gemaakt.

Trudo Dejonghe

Een beslissing met zware financiële gevolgen. Als er zes maanden zonder publiek wordt gespeeld, zouden de twintig Premier-Leagueclub­s alles samen 600 miljoen pond (700 miljoen euro) aan inkomsten verliezen, meldt de BBC. Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met de eventuele impact op toekomstig­e tv-gelden en sponsordea­ls, die vanwege de lagere commerciël­e visibilite­it en impact wellicht heronderha­ndeld of bijgesteld moeten worden. Zo werd het driejarige miljardenc­ontract dat de Premier League had met het Chinese PPTV recent al opgezegd en vervangen door een lager éénjarig tv-contract met het Chinese Tencent.

‘De meeste clubs in de Premier League zullen dit wel nog overleven’, denkt sportecono­om Trudo Dejonghe. ‘Maar in alle voetbalcom­petities daaronder dreigt een financieel kerkhof.’ Dat geldt zowel voor de Engelse tweede klasse als voor kleinere voetballan­den als Nederland en België, waar veel clubs door de coronacris­is nu al in financiële moeilijkhe­den zitten.

‘Het tv-geld vormt in die kleinere voetballan­den een veel kleiner deel van de inkomsten dan in grote voetbalcom­petities zoals Duitsland of Engeland’, legt Dejonghe uit. ‘Veel Belgische clubs kunnen zelfs in een normaal seizoen alleen overleven door op het einde van elk seizoen hun beste spelers te verkopen. Dat wordt veel moeilijker. De Engelse clubs zullen op de transferma­rkt nog meer op de rem gaan staan.’

Volgens de sportecono­om zal dat zich in de hele voetbalpir­amide laten voelen. ‘Neem nu Club Brugge, dat wacht tot een club 25 tot 30 miljoen euro betaalt voor spits Emmanuel Dennis. Als niemand dat doet, zal Club op zijn beurt minder geld uitgeven op de Belgische markt.’

Bij veel Belgische clubs zijn de financiële buffers sowieso al klein. Zulte-Waregem, bijvoorbee­ld, kondigde dinsdag nog aan dat het een deel van zijn personeel opnieuw in technische werklooshe­id plaatst. Veel voetbalclu­bs bidden dan ook dat onze regering het Engelse voorbeeld niet zal volgen en hopen zelfs dat er op termijn weer méér publiek naar het stadion mag.

‘Ik voorspel volgend jaar een drama in de Belgische competitie, met tal van faillissem­enten’ sportecono­om

Rijke sugardaddy’s

In Nederland, bijvoorbee­ld, hebben de meeste voetbalclu­bs hun budget berekend op een situatie waarin de stadions halfweg het seizoen weer vol mogen lopen. Als dat niet gebeurt, kan de helft van de Nederlands­e clubs in geldnood komen, meldde de krant NRC onlangs. In België is dat volgens Dejonghe niet anders. ‘Ik voorspel volgend jaar een drama in de Belgische competitie, met tal van faillissem­enten. Behalve als de Financial Fair Play-regels worden versoepeld, zoals nu al wordt gesuggeree­rd. Dan worden al onze clubs straks opgekocht door rijke sugardaddy’s en buitenland­se clubs en blijven er hier maar vijf echte ploegen over. De rest wordt dan Norwich B, Chelsea B of Monaco B. Dat willen we toch niet?’

 ??  ??
 ?? © ?? Een leeg Old Trafford, een beeld dat we allicht nog enkele maanden zullen zien. rtr
© Een leeg Old Trafford, een beeld dat we allicht nog enkele maanden zullen zien. rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium