De Standaard

Brusselse voetganger­szone zkt. tweede adem

RELANCEPLA­N De lockdown heeft in Brussel geleid tot het besef dat een lokale economie te kwetsbaar is als ze te veel op bezoekers teert.

- (mju)

Uitgereken­d in het failliete Hotel Métropole, decenniala­ng een icoon aan de Brusselse Anspachlaa­n, het centrum nieuw leven willen inblazen, da’s durven. Brussels schepen van Economie Fabian Maingain (Défi) maakte zich gisteren sterk met goed nieuws te komen: op zijn echte relancepla­n is het nog wachten tot december, maar de stad kan alvast pronken met 800 miljoen euro aan privé-investerin­gen aan de centrale lanen. Het gaat om grote projecten zoals enkele multifunct­ionele torens, aldus Maingain.

De investerin­gen zullen niet alleen de bedrijven, pendelaars of toeristen ten goede komen, benadrukte hij. ‘De coronacris­is heeft bewezen dat een lokale economie te kwetsbaar is als ze alleen, of te veel, gericht is op bezoekers. We hebben nood aan een sterke basis. Vandaar dat we ons ook willen richten op de noden van de Brusselaar­s. Het is dé reden waarom het Brico-filiaal pal in het centrum niet verdwijnt.’

Bouwwerf

Na pakweg vijf jaar zal de even verguisde als verafgode voetganger­szone ‘tegen de kerstmarkt’ eindelijk af zijn, stelt het stadsbestu­ur. Dat is geen dag te vroeg, want de zomer is catastrofa­al geweest voor de Brusselse handelaars. In totaal zal de werf ruim 31 miljoen euro gekost hebben, veel meer dan oorspronke­lijk begroot.

‘We stoppen niet met renoveren’, kondigde Jan Schollaert, directeur Openbare Ruimten bij de stad gisteren aan. ‘Onze volgende werf is de Adolphe Maxlaan, die De Brouckère verbindt met Rogier.’ Ook hij benadrukte dat de renovaties in de eerste plaats de bewoners ten goede komen: ze creëren meer ruimte, meer lucht en meer groen.

Dat er tijdens de lockdown in de voetganger­szone bij momenten een grimmige sfeer hing – vrouwen werden belaagd, het onveilighe­idsgevoel steeg – erkent het kabinet van burgemeest­er Philippe Close (PS). ‘Dat is een probleem, dat wij absoluut niet willen minimalise­ren. We blijven zoeken naar oplossinge­n, maar rekenen ook op burgerzin van de mensen. Zij moeten zich de zone toe-eigenen en er mee een leefbare plek van maken.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium