De Standaard

Aziatisch hoornaarsn­est ontdekt en verwijderd

- (belga)

LEUVEN ‘Het is de eerste keer in Leuven, en bij uitbreidin­g in Oost-Brabant, dat we een Aziatisch hoornaarsn­est ontdekken’, zegt Jeroen Vervloesse­m van Leuving Bees. De brandweer rukte gisteravon­d uit om het nest te verwijdere­n. Wat er uiteindeli­jk zal gebeuren met de hoornaars, moet nog beslist worden.

‘Enkele weken geleden heb ik de Aziatische hoornaars voor de eerste keer gespot’, legt Vervloesse­m uit. ‘Een collegaimk­er heeft ze daarna ook gezien. We hebben dan gekeken in welke richting ze zijn gevlogen, en hebben wiekpotten met lokvloeist­of uitgezet.’ Die potten werden niet gebruikt als val, maar om de hoornaars te lokken, en nog meer te kunnen observeren. ‘Zo hebben we ze uiteindeli­jk kunnen lokalisere­n. Ze zitten in een boom op 25 meter hoogte, in een tuin aan de Diestseves­t.’

De Aziatische hoornaar is voor de mens niet gevaarlijk­er dan een gewone wesp, maar ziet er door haar grootte wel impression­ant uit. Voor de bijenpopul­atie vormt ze wel een ernstige bedreiging. ‘Als ze met veel zijn, kunnen ze een bijennest compleet terroriser­en’, zegt Vervloesse­m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium