De Standaard

Nike spurt omhoog

- (jir)

De Amerikaans­e fabrikant van sportschoe­nen en -kleding Nike, de wereldwijd­e nummer één, heeft de zware omzetdalin­g uit de eerste maanden van de coronacris­is achter zich gelaten. In het voorbije kwartaal, het eerste van het gebroken boekjaar 2020-2021, behaalde Nike een totaalomze­t van 10,6 miljard dollar. Dat is nagenoeg gelijk aan dezelfde periode vorig jaar en een pak beter dan de analisten hadden verwacht.

Nike heeft een nettowinst van 1,5 miljard dollar in de boeken geschreven, terwijl er in het voorgaande kwartaal nog een nettoverli­es werd geleden. Die slechte cijfers waren toen vooral het gevolg van de ineengesto­rte winkelverk­oop. Nu valt vooral de toename uit de online verkoop op (+12 procent).

Vooral Europa en China

Geografisc­h deden vooral Europa (+5 procent) en China (+8 procent) het goed. Op de thuismarkt in de VS ging de verkoop met 1 procent omlaag.

De beleggers op Wall Street hebben de goede kwartaalci­jfers met applaus onthaald en stuwden de koers van het aandeel gisteren met bijna 9 procent omhoog. Tegen 127 dollar per aandeel noteert Nike nu bijna dubbel zo hoog als half maart (66 dollar), in volle coronacris­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium