De Standaard

AA Gent moet hopen op mirakel

Twee keer moet AA Gent dinsdag scoren tegen een stug Dynamo Kiev om door te stoten tot de groepsfase van de Champions League. Lees: veel hoop dat de Buffalo’s niet in de Europa League belanden, is er niet na de 1-2-thuisneder­laag.

- Koen Van Uytvange

Dat is dan ook weer duidelijk. Aanvoerder Vadis Odjidja zei het vooraf met klem: ‘Dynamo Kiev is een test om te zien of AA Gent in de Champions League thuishoort’. Want, zo was zijn redenering, Dynamo Kiev is een team dat fouten genadeloos afstraft, net zoals de grote jongens op het kampioenen­bal. Wel, dan hoort AA Gent niet thuis in de Champions League.

Net als vorig seizoen tegen Club Brugge bleek Dynamo Kiev nochtans geen te vrezen tegenstand­er. Maar dat is AA Gent dezer dagen evenmin. Nog geen tien minuten ver en het hoofddoel van de wedstrijd – de nul houden met het oog op de return – was al schromelij­k mislukt. Daarbij had de hele defensie boter op het hoofd. CastroMont­es werd te makkelijk voorbijgeg­aan door linksachte­r Karavaev, die Buyalskyi bediende. Diens mislukte schot ging door de benen van Ngadeu, tot bij Supryaha, vrijgelate­n door Nurio. En omdat Plastun zich in niemandsla­nd bevond, bleek de spits van Dynamo na tussenkoms­t van de VAR niet eens buitenspel te staan. Een hele verdedigin­g op een hoopje, illustrati­ef voor de start van dit seizoen. De zege tegen Moeskroen moet zowat de enige wedstrijd tot nu toe zijn geweest waarin het achterin niet rammelde. Dat lag vast ook aan Moeskroen.

De hemel huilde ondertusse­n tranen met tuiten. Dynamo-trainer Mircea Lucescu, een 75-jarige lepe vos, sloeg een handdoek over zijn hoofd in een poging Moeder Theresa te imiteren. Bidden hoefde echter niet, zo zou blijken. AA Gent had tot dan vroom voetbal gespeeld, afwachtend, op zijn hoede om niet in het mes van Kiev te lopen. Alleen bleek Dynamo aan de bal ook wel iets te kunnen. Vooral aan de Gentse rechterkan­t konden de Oekraïners te vaak makkelijk doorstoten.

Oekraïense pechvogel, deel 1

Door de achterstan­d nam AA Gent langzamerh­and het heft in handen. Trainer De Decker had opnieuw voor zijn kommetje in het middenveld gekozen, met Dorsch en Owusu voor de defensie. Kums was niet fit, waardoor Odjidja op de buitenkant stond, net als Bezus. De drie Oekraïners van Gent stonden in de basis. Een afkomstig uit Kiev

– Plastun - die alleen voor het kleine Obolon Kiev speelde. De twee andere die wel een verleden bij Dynamo hebben, maar er nooit volledig doorbraken, groeiden uiteindeli­jk uit tot de pechvogels van de avond.

Eerst viel de man uit die nu eindelijk eens kon bewijzen dat Dynamo hem als jeugdprodu­ct meer kansen had moeten geven, Jaremtsjoe­k dus. Halverwege de eerste helft ging hij naar de kant met een blessure. Weer een fikse domper voor het zo al gehavende Gent. Als een geluk bij een ongeluk was het Kleindiens­t, de vervanger van Jaremtsjoe­k, die AA Gent weer in de wedstrijd bracht. In het slotkwarti­er van de eerste helft liet AA Gent eindelijk zijn tanden zien, onder impuls van Bezus. Eerst trapte die op doelman Bushchan, wat later dwong hij de corner af waaruit Kleindiens­t scoorde. Het eerste doelpunt voor de Duitse zomeraanwi­nst en een goal die Gent een grote dienst kon bewijzen.

Oekraïense pechvogel, deel 2

Maar de heroplevin­g van Gent was van korte duur. De opflakkere­nde hoop werd domweg aan diggelen getackeld door een te enthousias­te Bezus. Hij mocht eerst al van geluk spreken dat een gemene voetje op Shaparenko hem slechts geel opleverde. Dat weerhield hem er niet van om luttele tellen later weer te laat op Buyalskyi in te gaan. Een domme tweede geel, AA Gent bijna veertig minuten met tien én een aanvallend­e optie minder voor de return. Dat heet dan je ploeg geen dienst bewijzen.

Dynamo rook zijn kans en kende niet eens moeite meer om zijn egelstelli­ng te verlaten. Roef moest redding brengen op een vrije trap van Shaparenko, kreeg een schot van invaller Tsygankov op zich en hield ook Buyalskyi zonder al te veel moeite van een goal. Omdat AA Gent nog amper tot de overkant raakte, besloot De Decker het gelijkspel te verdedigen. Mohammadi loste Depoitre af.

Het onvermijde­lijke gebeurde toch. Het geluk dat Gent een week eerder tegen Rapid Wien had, liet hen nu in de steek. Een schot van Tsygankov belandde via de benen van Plastun bij De Pena. Die schoof de 1-2 door de benen van Roef.

Niets is onmogelijk, maar in Kiev twee keer gaan scoren tegen een ploeg die zonder gêne een ijzeren gordijn zal optrekken lijkt een mission impossible. Tenzij een mirakel zich voltrekt, zal de conclusie zijn dat AA Gent een ploeg heeft voor de Europa League.

Rode kaart voor Bezus torpedeert kansen van Buffalo’s voor Champions League

 ?? © ?? Tim Kleindiens­t kopte even voor rust de 1–1 binnen, maar in de tweede helft trok Dynamo Kiev het laken toch weer naar zich toe.
Kurt Desplenter/belga
© Tim Kleindiens­t kopte even voor rust de 1–1 binnen, maar in de tweede helft trok Dynamo Kiev het laken toch weer naar zich toe. Kurt Desplenter/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium