De Standaard

De mythe van nul burgerslac­htoffers

Hoelang kan ons land nog volhouden dat de Belgische militaire acties in Syrië en Irak geen enkele burger hebben gedood, vraagt Laurie Treffers zich af.

-

België stuurt op 1 oktober opnieuw F-16’s naar Syrië en Irak ter ondersteun­ing van de operatie ‘Inherent Resolve’. Maar we weten nog steeds weinig over de eerdere Belgische luchtaanva­llen tijdens de langlopend­e strijd tegen Islamitisc­he Staat. Waar en wanneer zijn de meer dan 1.000 bommen geland? Hebben die burgers gedood of verwond, en hoeveel?

In maart 2020 weigerde Frederik Vansina, de commandant van de Belgische luchtcompo­nent, vragen te beantwoord­en over onze betrokkenh­eid bij mogelijke incidenten met burgerslac­htoffers. Aan De Morgen vertelde hij toen: ‘Landen in de coalitie zijn solidair en bevestigen noch ontkennen. Laten we het eens hebben over hoe het Syrische regime en Rusland daar opereren. Dat is een ander paar mouwen. Kijk maar naar de beelden van Homs en Aleppo.’

De schade die andere strijdende partijen in Syrië en Irak hebben veroorzaak­t, is aanzienlij­k. We weten dat Rusland en het Syrische regime oorlogsmis­daden hebben begaan. Maar dat betekent niet dat de bondgenote­n in de internatio­nale coalitie hun verantwoor­delijkheid niet moeten nemen voor het burgerleed dat hun eigen luchtaanva­llen hebben veroorzaak­t. De coalitie erkent dat er sinds 2014 bijna 1.400 burgerslac­htoffers zijn gevallen bij luchtaanva­llen van de bondgenote­n. Ons land houdt nog altijd vol dat Belgische militaire acties tijdens de operatie geen enkele burger hebben gedood.

Nederland reageerde wel

Zelfs wanneer de coalitie zelf zegt dat er zeer waarschijn­lijk burgerslac­htoffers zijn gevallen bij een specifieke luchtaanva­l, weigert België dat te erkennen, bleek uit een onderzoek van afgelopen maart. Als reactie koos het ministerie van Defensie ervoor om te bevestigen noch te ontkennen dat ons land betrokken was bij zeven luchtaanva­llen met burgerslac­htoffers. Defensie meldde alleen dat Belgische strijdkrac­hten ‘zeker niet bij alle gebeurteni­ssen betrokken waren’.

België is een van de minst transparan­te bondgenote­n. Eerder voerde Nederland de lijst aan, tot de media in oktober 2019 onthulden dat het land

Nu België opnieuw meedoet aan de oorlog tegen IS, moet het veel transparan­ter zijn

in 2015 verantwoor­delijk was voor een luchtaanva­l op Hawija in Irak, waarbij tenminste 70 burgers om het leven kwamen.

In het Nederlands­e parlement volgden vier lange debatten. Meerdere moties van wantrouwen werden ingediend, tegen de Nederlands­e minister van Defensie, de minister-president en het hele kabinet. Wanneer de waarheid over burgerslac­htoffers eenmaal aan het licht komt, kan dat dus leiden tot backlash. Het kan het vertrouwen van zowel het parlement als het publiek in hun regering ernstig schaden.

‘Geen betogingen’

Dankzij het harde werk van Belgische ngo’s zoals 11.11.11 bevat de parlementa­ire resolutie die de nieuwe wapeninzet goedkeurt verschille­nde amendement­en die, indien goed uitgevoerd, ons land veel transparan­ter kunnen maken.

Zo wordt in één amendement aan de federale regering gevraagd om ‘publiek te communicer­en, na onderzoek en rekening houdend met militaire en veiligheid­soverwegin­gen, over eventuele burgerslac­htoffers als gevolg van Belgische militaire operaties en een actieve samenwerki­ng en uitwisseli­ng met externe monitoring­groepen en mensenrech­tenorganis­aties te garanderen.’

Vansina probeerde het Belgische gebrek aan transparan­tie in maart te rechtvaard­igen door te stellen dat er ‘geen betogingen (zijn) geweest van tienduizen­den mensen door de straten van Brussel voor meer concrete communicat­ie over de acties’. Als het nationale debat in Nederland na het Hawija-schandaal iets heeft aangetoond, dan is het dat het publiek zich wel degelijk zorgen maakt over de burgerslac­htoffers die de luchtaanva­llen in hun naam veroorzake­n. Hun regering informeert ze gewoon slecht.

De boodschap van het parlement is duidelijk: nu België opnieuw F-16’s inzet, moet het veel transparan­ter zijn en meer verantwoor­ding afleggen. De Belgische, Iraakse en Syrische bevolking verdienen een antwoord op alle onbeantwoo­rde vragen over de vorige Belgische luchtaanva­llen in Irak en Syrië.

 ?? © ?? Reddingswe­rkers van de ‘Witte Helmen’ zoeken slachtoffe­rs na een luchtaanva­l van het Syrische regime in Aleppo, in februari.
Aaref Watad/afp
© Reddingswe­rkers van de ‘Witte Helmen’ zoeken slachtoffe­rs na een luchtaanva­l van het Syrische regime in Aleppo, in februari. Aaref Watad/afp
 ??  ?? Laurie Treffers Conflicton­derzoeker bij Airwars, een ngo die burgerslac­htoffers monitort in Syrie, Irak en Libië.
Laurie Treffers Conflicton­derzoeker bij Airwars, een ngo die burgerslac­htoffers monitort in Syrie, Irak en Libië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium