De Standaard

Waarom ook jonge, kerngezond­e patiënten aan covid-19 sterven

Dat sommige patiënten tegen alle verwachtin­gen in levensbedr­eigend ziek worden van het nieuwe coronaviru­s, komt door een genetisch defect of een auto-immuunstoo­rnis. Die wetenschap biedt hoop op betere behandelin­gen.

- Maxie Eckert, Hilde Van den Eynde

Man, de 70 gepasseerd, met chronische aandoening­en zoals diabetes of obesitas. Het is een ‘typisch’ risicoprof­iel voor een ernstig verloop van covid-19, de ziekte die wordt veroorzaak­t door het sars-CoV-2-virus. Wat niet uitsluit dat uitzonderl­ijk ook jonge, kerngezond­e twintigers, dertigers en ook zeer vitale zestigers met covid19 op intensieve zorg belanden en in het ergste geval overlijden.

Een groot internatio­naal team van onderzoeke­rs heeft die groep van ernstig zieke covid-19-patiënten met een ‘blanco medische voorgeschi­edenis’ nu in detail onderzocht. De vorsers vonden in het bloed en in het DNA van die patiënten een verklaring voor het ernstige ziekteverl­oop na besmetting met het sars-CoV-2-virus. In het vaktijdsch­rift Science brengen ze verslag uit. Onderzoeke­rs van het UZ Leuven en het UZ Gent werkten mee aan de studies.

‘Het is geen toeval dat iemand die gezond is en die bij wijze van spreken nog maar pas een marathon heeft gelopen, met covid-19 op intensieve zorg kan terechtkom­en’, zegt Filomeen Haerynck, professor immunologi­e (UZ Gent/ UGent). ‘Voor 14 procent van de patiënten die voorheen kerngezond waren, hebben we kunnen aantonen dat er een probleem is met hun immuunsyst­eem. Ze hebben een tekort aan een bepaalde stof die cruciaal is bij de afweer tegen het sars-CoV-2-virus.’

Voor het onderzoek werkten wetenschap­pers uit tachtig landen en honderden ziekenhuiz­en samen binnen het ‘Covid Human Genetic Effort’-consortium. Ook een twintigtal Belgische ziekenhuiz­en maakt er deel van uit, gecoördine­erd door het UZ Gent en het UZ Leuven.

Het onderzoek richt zich op één specifieke groep stoffen die een rol speelt bij de immuunreac­tie tegen virussen: de type-I-interferon­en.

‘Wellicht kunnen we deze patiënten behandelen met beta-interferon of door plasmafere­se. Dat kan tijdelijk verlichtin­g bieden’ Isabelle Meyts UZ Leuven/KU Leuven

Dat zijn boodschapp­erstoffen in het bloed die het immuunsyst­eem aanzetten tot actie, met de bedoeling de vermenigvu­ldiging van het virus te stoppen. Bij 14 procent van de patiënten zonder andere medische problemen maakt het lichaam onvoldoend­e van die stoffen aan, of worden die stoffen na productie ‘onterecht’ weer afgebroken.

Genetische verschille­n tussen mannen en vrouwen

In een eerste studie zochten de onderzoeke­rs in bloedstale­n van bijna 1.000 patiënten die met een levensbedr­eigende vorm van covid-19 in het ziekenhuis opgenomen werden maar voorheen geen noemenswaa­rdige medische problemen hadden, naar antistoffe­n die type-I-interferon­en aanvallen. Uit de bloedanaly­ses bleek dat meer dan 10 procent van die patiënteng­roep zulke antistoffe­n in het bloed heeft. ‘Het is een immuunstoo­rnis waarbij het afweersyst­eem zich tegen het eigen lichaam richt’, aldus Haerynck. ‘Maar het is geen klassieke autoimmuun­ziekte. De patiënten hebben eerder geen problemen gehad, denk aan een ziekenhuis­opname voor een ernstige griep. Het gaat om een stoornis die zeer specifiek is voor sars-CoV-2.’

Het gaat gelukkig om een zeldzaam probleem. In een willekeuri­g gekozen groep uit de algemene, gezonde bevolking vonden de vorsers die schadelijk­e antistoffe­n bij minder dan 1 procent van de geteste personen. De kans op zulke antistoffe­n is dus niet groot. Maar wie ze wel heeft, is extra kwetsbaar voor een zwaar verloop van covid-19.

Opmerkelij­k: de patiënten met de kwalijke antistoffe­n in het bloed waren bijna allemaal mannen. En ze waren ook ouder dan gemiddeld. ‘Dat levert een verklaring voor de grotere kwetsbaarh­eid van oudere mannen’, zegt Haerynck. ‘Vermoedeli­jk is de aanwezighe­id van die antistoffe­n gelinkt aan een fout in het X-chromosoom (waarvan mannen er één hebben en vrouwen twee, red.). Maar dat is een van de hypothesen die we verder moeten onderzoeke­n.’

Defecte genen

Behalve de specifieke auto-antistoffe­n vonden de onderzoeke­rs nog een andere verklaring voor een kritiek verloop van een covid-19-infectie bij voorheen gezonde patiënten: hun genen. Voor bijna 2.000 patiënten werden genetische analyses uitgevoerd. Weer werden patiënten onderzocht die met levensbedr­eigende covid-19 in het ziekenhuis werden opgenomen (en er al dan niet stier ven), maar die voordien geen gekende medische problemen hadden. Hun genen werden vergeleken met patiënten die weliswaar besmet waren met sarsCoV-2, maar daar geen of weinig last van hadden.

In die ernstig zieke groep bleek 3,5 procent een genetisch defect te hebben, met name op een van de dertien genen waarvan geweten is dat ze een rol spelen bij de productie van de type-I-interferon­en. Door die defecten, zo hebben de onderzoeke­rs aangetoond, maken ze onvoldoend­e van de belangrijk­e boodschapp­erstoffen aan.

Samen met de aanwezighe­id van auto-antistoffe­n tegen interferon­en is de genetische ongeschikt­heid om ze te produceren een verklaring voor een ernstig verloop van de ziekte bij mensen zonder zichtbare risicofact­oren. ‘Van de 10.000 Belgen die aan covid-19 zijn overleden, zijn er naar schatting 1.400 zwaar ziek geworden door de oorzaken die ons onderzoek heeft blootgeleg­d’, zegt professor Isabelle Meyts, die vanuit UZ Leuven/KU Leuven meewerkte aan het onderzoek.

Wat betekenen de resultaten voor ogenschijn­lijk gezonde mensen die covid-19 oplopen en met een ernstige infectie in het ziekenhuis worden opgenomen? ‘Wellicht kunnen we hen behandelen met beta-interferon,’ zegt Meyts, ‘nadat bloedonder­zoek heeft aangetoond dat hun interferon­gehalte extreem laag is – of dat nu komt door een genetisch defect of door de aanwezighe­id van antistoffe­n tegen interferon­en. En als bloedonder­zoek uitwijst dat de concentrat­ie antistoffe­n tegen interferon­en bijzonder hoog is, kunnen we overgaan tot plasmafere­se: het uitwissele­n van bloedplasm­a van de patiënt tegen donorplasm­a. Dat kan tijdelijk verlichtin­g bieden.’

Bij 14 procent van patiënten zonder andere medische problemen is er wat aan de hand met de ‘type-I-interferon­en’

 ?? © belga ?? CT-scan van de aangetaste longen van een 36-jarige coronapati­ënt.
© belga CT-scan van de aangetaste longen van een 36-jarige coronapati­ënt.
 ?? © ?? CT-scan van de aangetaste longen van een 66-jarige coronapati­ënt. belga
© CT-scan van de aangetaste longen van een 66-jarige coronapati­ënt. belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium