De Standaard

Van en voor alle Belgen

- Bart Brinckman

De kaap van de 500 dagen wordt net niet gerond. Wie het eindresult­aat bekijkt, stelt zich alleen de vraag waarom dit zo lang moest duren. Het maakt de zucht van verlichtin­g niet minder oorverdove­nd. Eindelijk een regering, eindelijk verlost van het circus. Eindelijk opnieuw zicht op beleid.

De samenstell­ing valt te betreuren. Het was ongetwijfe­ld democratis­ch verkieslij­ker geweest om de grootste partijen in elke deelstaat met elkaar te laten samenwerke­n. Misschien leverde dat niet echt een stabieler kabinet op, maar het zou logischer aanvoelen. Het zou de Vlaamse kritiek doen verstommen, met een constructi­evere sfeer tot gevolg.

Het duurde te lang voor de N-VA en de PS echt met elkaar in gesprek gingen. Daarvoor was eerst de coronacris­is nodig, daarna een jonge voluntaris­tische partijvoor­zitter. Uiteindeli­jk liep het met een sisser af. De N-VA legt hiervoor de verantwoor­delijkheid bij Open VLD. De Vlaamse liberalen moeten zich op dit punt zelf maar verdedigen. Niemand hoeft met deze regering akkoord te gaan, maar het blijft het kabinet van en voor alle Belgen. Ze kan bogen op alle grondwette­lijke legitimite­it. De premier wordt ‘onze’ premier.

De inhoud van het akkoord verrast niet. Van een breuk met het verleden is geen sprake, zelfs corona slaagt er niet in om het beleid totaal te laten omslaan. Weliswaar komt er een sociale correctie, maar dat stond in de sterren geschreven na de stevige nederlaag van de Zweedse partijen.

Mede daarom is dit compromis geen motie tegen de Vlamingen. De verschilpu­nten met de deal die de PS en de N-VA met elkaar hadden gesloten, blijven beperkt. De Belgische realiteit laat geen inhoudelij­ke revoluties toe, wat flink wat frustratie genereert. Binnenskam­ers geven Vlaams-nationalis­ten zelfs toe dat ze, op wat communauta­ire klemtonen na, grotendeel­s op hetzelfde terrein waren geland.

Inhoudelij­k zijn nog niet alle knopen opgelost, het onderlinge vertrouwen vergt nog wat oplapwerk. Rest het gevecht om het premiersch­ap. Vermits het kabinet in het parlement slechts op een Vlaamse minderheid kan rekenen, is het rechtvaard­ig dat een Vlaming deze regering leidt. Het vult een democratis­ch deficit figuurlijk op. Het zou zeer ongepast zijn als een Vlaamse formatie om partijpoli­tieke redenen een Franstalig­e eerste minister zou verkiezen.

Wie het ook wordt, de eerste minister moet samen met een onervaren ploeg alle zeilen bijzetten om de virulente oppositie en de gevoelens van antipoliti­ek te counteren. You only get one chance to make a first impression.

Alleen een Vlaamse eerste minister vult het democratis­ch deficit aan Vlaamse kant figuurlijk op

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium