De Standaard

Coronatest over enkele weken op reservatie

Er wordt meer dan ooit getest, maar daarmee is het goede nieuws op. De wachttijd voor een resultaat neemt toe en huisartsen kunnen de consultati­es amper nog behappen. Testing op reservatie moet soelaas bieden.

- Nikolas Vanhecke

‘Wie symptomen heeft, zal nog altijd naar de huisarts kunnen blijven gaan’ Karine Moykens Hoofd werkgroep ‘testing & tracing’

Hoofdstuk 1, paragraaf 1 in elk handboek over de strijd tegen sarsCoV-2: spoor de besmette personen vlot op, via testing. In enkele weken tijd is het aantal dagelijkse tests van ongeveer dertigduiz­end naar vijfenveer­tig tot zelfs vijftigdui­zend gestegen. Toch blijkt dat te weinig om het hoofd te bieden aan de vraag: het stijgende aantal coronabesm­ettingen zet, ook door de combinatie met de klassieke najaarsvir­ussen, de gezondheid­szorg zwaar onder druk.

‘De huisartsen geven aan dat ze op hun tandvlees zitten’, zegt Karine Moykens, hoofd van de interdepar­tementale werkgroep ‘testing & tracing’. ‘Ook neemt de wachttijd tussen de afname van een test en het resultaat in het lab toe. Zodra het resultaat bij het laboratori­um er is, stroomt het wel meestal binnen het uur door naar Sciensano (waarna het contactond­erzoek kan beginnen, red.).’

In een stand van zaken die verschille­nde corona-experts woensdag publiceerd­en, schrijven ze dat de wachttijd soms oploopt tot twee à drie dagen. Onder anderen infectiolo­ge Erika Vlieghe (UAntwerpen), microbiolo­og Emmanuel André (KU Leuven) en biostatist­icus Niel Hens (UHasselt/UA) schreven mee aan die analyse.

Langer moeten wachten op een testresult­aat kan een stevig effect hebben. Om te beginnen leidt het tot een latere opstart van het contactond­erzoek, waardoor contactper­sonen van mensen met het coronaviru­s niet snel genoeg in quarantain­e gaan. In een periode waarbij het aantal besmetting­en toeneemt, kan dat worden gemist als kiespijn. Mensen die wachten op hun testresult­aat moeten in quarantain­e gaan, wat niet altijd eenvoudig is en niet bij alle werkgevers op evenveel begrip kan rekenen. Onnodig lang wachten kan mensen er ook van weerhouden zich te laten testen, waardoor ze ziek blijven rondlopen en het virus zich verder kan verspreide­n.

Om de testing te verbeteren, wordt er binnenkort een reservatie­systeem ingevoerd. ‘Dat moet de administra­tie bij triagecent­ra, testdorpen en laboratori­a vermindere­n, waardoor het werk soepeler verloopt’, zegt Moykens, die verwacht dat het systeem er over twee à drie weken zal zijn. ‘Met zo’n reservatie zullen gegevens zoals naam, gsm-nummer, adres en testcode al bekend zijn op die plekken, waardoor de focus kan liggen op de afname zelf.’ Het principe is hetzelfde als bij de autokeurin­g: wie zich vooraf inschrijft en daar op het juiste moment aanklopt, is doorgaans vlotter geholpen. Ook voor de werking met CLB’s en arbeidsgen­eesheren kan zo’n reservatie voordelen bieden.

Het systeem maakt deel uit van een verfijning van de teststrate­gie. ‘Wie symptomen heeft, zal nog altijd naar de huisarts kunnen blijven gaan’, verzekert Moykens. ‘Zij zijn de vertrouwen­sfiguur en vragen om die rol te blijven uitoefenen. Maar iedereen zonder symptomen – wie nauw contact had met een besmet persoon of wie uit een risicozone komt – moet een andere richting worden uitgestuur­d.’

Intussen moet de testcapaci­teit verder worden opgedreven. Alin Derom, voorzitter van de commissie klinische biologie, ver wacht dat er tegen eind volgende maand elke dag vijftiendu­izend testen extra kunnen worden afgenomen.

 ??  ??
 ?? © afp ?? Langer moeten wachten op het testresult­aat, betekent ook dat het contactond­erzoek later op gang komt.
© afp Langer moeten wachten op het testresult­aat, betekent ook dat het contactond­erzoek later op gang komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium