De Standaard

De toekomst van toerisme is lokaal, bij de Oostendse garnalenvi­sser

Als sardienen opeengepak­t met een goedkope vlucht richting een exotische bestemming: door corona is het niet langer vanzelfspr­ekend. De toekomst van toerisme ligt dicht bij huis. Bij de Oostendse garnalenvi­ssers, bijvoorbee­ld.

- Peter Vantyghem www.reizennaar­morgen.be Reizen naar morgen is online te koop op de website van het Davidsfond­s.

Garnalen vissen op de Noordzee: ligt daar de toekomst van toerisme? Specialist­en die reizen een warm hart toedragen, menen van wel. Ze vinden dat we minder ver moeten reizen, en niet allemaal samen moeten troepen in enkele steden of op overvolle stranden. Dat we trager moeten reizen, met meer aandacht voor de lokale gemeenscha­p. Dat we een plek beter zullen waarderen als we haar verhaal kennen.

In Oostende kan dat. Naast het oude centrum met zijn winkels, restaurant­s en volle stranden ligt de veel rustigere oosteroeve­r. Je steekt over met de pont, wandelt naar het Visserijdo­k, en hoort de oude Crangon al van een afstand tuffen. De Crangon is een houten vissersboo­t uit 1964, een stuk erfgoed dat bijna dagelijks uitvaart met toeristen, op zoek naar garnalen.

Reder Willy Versluys redde de boot liefdevol van de sloop en bedacht een plan om haar in leven te houden. Ze neemt tot twaalf betalende passagiers mee per vaart. Zij zien hoe de garnalen gevangen en meteen gekookt worden in een oude ketel, helpen ze te sorteren, leren ze te pellen en te proeven. Na afloop krijgen ze een kilo mee naar huis. Ondertusse­n vertellen ex-vissers aan boord sterke verhalen over hoe het vroeger ging, en wijzen ze de pietermann­ekes in het net aan.

Geld brengt het niet op – de winst zit in het feit dat de Crangon nog vaart. En na twintig jaar hebben al minstens 20.000 bezoekers op het schip kennisgema­akt met de grote grijze noordzeega­rnaal, hoofdspele­r in een lokaal verhaal.

Marokkaans­e noordzeega­rnalen

In coronatijd­en krijgen zulke kleine verhalen extra aandacht, omdat de reissector – goed voor 9 procent van onze arbeidsmar­kt – zo’n klap kreeg dat hij aanvankeli­jk tot zo goed als nul, en in de zomer tot de helft van zijn omzet gereduceer­d werd. De waanzinnig­e strategie om klanten massaal met goedkope vluchten naar een beperkt aantal bestemming­en te voeren, is het voorbije halfjaar uiterst kwetsbaar gebleken.

‘We hebben zelf drie wandelinge­n door Gent samengeste­ld en geven onze gasten advies. Dat is de ziel van toerisme’

Kenzo Krijgsman Medeeigena­ar B&B Graaf

Het antwoord? Diversifië­ren op alle vlakken. In Reizen naar morgen pleit cultuursoc­iologe Giselinde Kuipers

(KU Leuven) voor meer alternatie­ve bestemming­en. ‘Die moeten wegblijven van de platgetred­en paden en mensen aanspreken door hun authentici­teit.’

Authentiek is Willy Versluys zeker. Als kind wilde hij archeoloog worden, en die interesse leefde voort toen hij reder werd. ‘Met de Crangon wil ik ook de Vlaamse liefde voor de zee opkrikken. Ik kijk jaloers naar Frankrijk, waar elke haven zijn feesten heeft. Hier ontbreekt die trots, de hele maritieme visserijcu­ltuur is zelfs aan het verdwijnen. De Oostendse vissersfee­sten stopten in 2008. Onze “noordzeega­rnalen” in de supermarkt, die gepeld worden in Marokko en teruggevlo­gen worden, zitten vol bewaarmidd­elen. Dat kan niet anders, want een gepelde garnaal blijft maximaal twee dagen goed.’

Om zijn ‘Purusgarna­al’ op de markt te brengen, heeft hij jaren gezocht naar een betere bewaarmeth­ode, en hoe garnalen mechanisch te pellen. Dat is gelukt, maar inmiddels blijven er te weinig bootjes over die garnalen vissen om een dagelijks aanbod te hebben. Dus is hij ze zelf beginnen te kweken. Of hoe authentici­teit hard werken kan zijn.

Persoonlij­ke welkomstma­il

Van wezenlijk belang voor het toerisme van de toekomst is enig gezond chauvinism­e. Uit een recent onderzoek van de National Trust, de Britse erfgoedbew­aarder, komt naar voren dat 86 procent van de ondervraag­den zijn plek beschouwt als deel van zijn identiteit en een bron van welzijn. Zo’n plek willen ze voor de toekomst bewaard en beschermd zien. Het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed stelde vast dat 66 procent van de Vlamingen daar ook actief over wil meedenken.

Dat is een sterke basis voor toerisme. ‘Een regio die zich als een gelukkig geheel en met een eigen verhaal profileert, trekt mensen aan’, zegt de Nederlands­e professor Welzijnsec­onomie Paul Frijters. Dat kan niet zonder de inbreng van de bewoners: ‘Net hun enthousias­me maakt de regio gelukkiger én productiev­er.’ Enthousias­me stralen Gwynn Coumans en Kenzo Krijgsman zeker uit. In de Gentse binnenstad startten ze drie jaar geleden Graaf op, een bed and breakfast. De drie kamers heten Margriet, Olga en Emile. Elk heeft een eigen kleur en karakter, en vooral ook een fijn eigen design. Coumans: ‘We wilden lokaal denken, en het viel ons op hoeveel jonge designers hier nagenoeg verborgen werken. Dus stuurden we een uitnodigin­g. De respons was massaal. Nu geven we hier een platform aan zowat veertig ontwerpers. De bezoekers, toeristen van alle leeftijden, weten dat steeds beter, en reserveren zelfs vaak op kleur. En wij sturen hen, als ze dat willen, door naar de ontwerpers.’

Ze willen mensen ontvangen ‘op een leuke manier’. ‘En in het begin ook “organisch”, via mondreclam­e’, lacht Krijgsman. ‘Maar we hebben ervaren dat je niet kan zonder booking.com. Ik had het daar moeilijk mee, want die aanpak is heel praktisch maar ook onpersoonl­ijk. Nu sturen we elke nieuwe boeker meteen een persoonlij­ke welkomstma­il, om toch een connectie te leggen. Wij zijn geen robots, maar Gwynn en Kenzo. Dat wordt enorm geapprecie­erd.’

In hun eigen leefkeuken zijn de gasten ook welkom, en daar ontstaat vaak een gezellige sfeer. ‘Die mensen zijn met vakantie, en daarom alleen al opgewekt’, zegt Krijgsman. ‘Dat vinden wij fantastisc­h, en zo zijn we des te gemotiveer­der om hen Gent te helpen verkennen. We hebben zelf drie wandelinge­n samengeste­ld, geven advies, vertellen over onze stad. Dat is de ziel van toerisme: ik vind het geweldig om gasten te soigneren, een nieuw verhaal over schoonheid door te geven. En zij voelen zich verbonden met ons. We geven, we nemen: het is dubbele winst’.

Échte krab

Rik Vera, oprichter van het ‘inspiratie­bedrijf’ Nexxworks, vindt dat het tijd wordt om een ecolabel te plakken op reizen, zoals bij koelkasten, ‘zodat je behalve de prijs meteen ook de impact ziet van je reis’. ‘En waarom zouden we niet belast kunnen worden op het soort reizen dat we boeken?’ Daarmee sluit hij aan bij de World Tourist Organisati­on van de Verenigde Naties, die duurzaamhe­id de nieuwe dwingende opdracht noemt.

Toerisme Vlaanderen heeft de voorbije jaren tientallen toeristisc­he plekken en organisati­es opgelijst die de duurzame aanpak al uitdragen. Daarbij zitten de Center Parcs, die hun ‘goede en groene daden’ inschakele­n in de zeventien klimaatdoe­len van de Verenigde Naties. Labiomista staat ook op de lijst, een artistiek-toeristisc­h kunstproje­ct in Genk dat toeristen en lokale bevolking wil verbinden. Verder gaat het om abdijen, stadstuine­n, hotels, jeugdherbe­rgen, gidsbeurte­n, doe-centra en dies meer die focussen op de lokale input en geschieden­is.

En er is ook Cierk, op de Oostendse oosteroeve­r, waar luxueuze flatgebouw­en het oude visserscen­trum in ijltempo gentrifice­ren. Willy Versluys installeer­de er in zeven oude pakhuizen een ‘ervaringsc­entrum’ waar mensen vis kunnen proeven (en ook zuivel, groenten, vlees). Alles is artisanaal en korte keten en ‘echt’, zegt Versluys, die ecologisch­e bezorgdhei­d paart aan maritiem enthousias­me en enige pedagogisc­he ambitie. ‘Wij serveren échte krab, en u zou ervan opkijken hoeveel mensen moeten wennen aan die smaak. Onze kibbeling is gemaakt van steenschol. We serveren het zonnevisje, even onbekend als lekker. Cierk verbindt een oud streekverh­aal met nieuwe stedelijke ontwikkeli­ngen.’

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) is alvast voorstande­r. Ze stelde Reizen naar morgen gisteren voor in Brugge en hekelt de ‘serieel geproducee­rde beleving’ van massatoeri­sme en de ‘schimmige circuits van de nieuwe huisjesmel­kers’. Na de coronacris­is moet het anders, zegt ze. Een nieuw evenwicht tussen bewoners, bezoekers en ondernemer­s is nodig.

Souvenir grissen en verdwijnen

In steden als Amsterdam, Barcelona en Venetië, maar ook in kleinere plekken als Hallstatt (Oostenrijk) en Collonges-la-Rouge (Frankrijk), die nog geen duizend inwoners tellen, strijken elk jaar miljoenen toeristen neer die er hun foto’s nemen, een souvenir meegrissen en weer verdwijnen. Wat zij niet doen: betalen voor de ecologisch­e kosten van hun massale aanwezighe­id, stilstaan bij de ravage die ze aanbrengen in het sociaal-culturele profiel.

Een enorme mentalitei­tswijzigin­g is nodig, vinden experts wereldwijd, ook omdat reizen mensen over grenzen heen leert te kijken en een ideaal instrument kan zijn om de wereld wat meer geweten te schoppen. ‘Het gaat ondernemer­s zeker aan om mee te denken over dit verhaal van duurzaamhe­id en overconsum­ptie’, zegt Danny Van Assche, gedelegeer­d bestuurder van Unizo, in Reizen naar morgen. ‘Maar ook de overheid moet investeren en structuren uitzetten, bijvoorbee­ld door de auto in toeristisc­he gebieden terug te dringen.’

En in deze coronatijd­en zal die steun nodig zijn, al toont de sector veel veerkracht en zelfredzaa­mheid en blijkt idealisme een sterk fundament. ‘Zonder subsidie van de overheid zou ik de Crangon niet kunnen onderhoude­n’, zegt Willy Versluys. ‘We zijn erkend als opengestel­d varend erfgoed. Verder is de steun beperkt: Oostende biedt alleen wat passieve promotie. En Cierk krijgt nu natuurlijk klappen, maar dat is een verhaal dat de komende jaren nog moest openbloeie­n. Ach, ik doe dit alles niet voor het geld, wel omdat dit ons erfgoed is, en opdat het zou voortleven. Dat geeft me meer voldoening.’

Ook in Gent kreeg Graaf in het voorjaar een enorme klap, ‘en nu ontvangen we 10 procent van de klanten van 2019’, zegt Kenzo Krijgsman. Dat zijn er dus zes per maand. ‘We kunnen het redden omdat we allebei ook voltijds werken en de afbetaling van onze B&B niet laten afhangen van zijn inkomsten’, zegt hij. ‘We zijn hieraan begonnen om mensen te ontmoeten en omdat we dit grote huis wilden delen. Zonder gasten hebben we natuurlijk wel onkosten, dus het moet niet te lang duren. Wachten dus op voorjaar 2021, op het vaccin. Maar vooral op nieuwe bezoekers.’

‘Ik wil de Vlaamse liefde voor de zee opkrikken. De trots ontbreekt, de hele maritieme visserijcu­ltuur verdwijnt zelfs’

Willy Versluys Reder

 ??  ??
 ?? Piet Stellamans ?? Kenzo Krijgsman en Gwynn Coumans: ‘Wij zijn geen robots. Onze gasten appreciëre­n dat enorm.’
Piet Stellamans Kenzo Krijgsman en Gwynn Coumans: ‘Wij zijn geen robots. Onze gasten appreciëre­n dat enorm.’
 ?? © Piet Stellamans ?? Willy Versluys met zijn boot de Crangon: ‘Ik doe dit omdat dit ons erfgoed is, zodat het zou overleven.’
© Piet Stellamans Willy Versluys met zijn boot de Crangon: ‘Ik doe dit omdat dit ons erfgoed is, zodat het zou overleven.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium