De Standaard

Bpost zegt ceo de wacht aan

Bpost wil dat ceo Van Avermaet zich strikt houdt aan de transparan­tieplicht. Doet hij dat niet, dan kan hij zonder vergoeding ontslagen worden.

- Pascal Dendooven

Voogdijmin­ister Philippe De Backer (Open VLD) vatte gisteren in het parlement een brief samen die hij van de raad van bestuur van Bpost had gekregen. Die ging vorige week vrijdag niet zo ver om JeanPaul Van Avermaet opzij te schuiven, maar de ceo werd wel op twee manieren de wacht aangezegd. Van Avermaet moet zich vooreerst strikt houden aan zijn verplichti­ng tot transparan­tie. Hij wordt verzocht om, zodra er verdere evoluties zijn in het Amerikaans­e (kartel)onderzoek, de raad van bestuur daarvan onmiddelli­jk (binnen de 24 uur) schrifteli­jk op de hoogte te brengen. Bpost zegt dat dit nodig is om het bedrijf te beschermen. Als Van Avermaet het bestuur niet tijdig informeert, is dat een ernstige fout die tot een ontslag zonder vertrekver­goeding kan leiden.

De raad van bestuur van Bpost lijkt er dus rekening mee te houden dat er nog verdere ontwikkeli­ngen komen in de lopende onderzoeke­n. In het bestuur waren al stemmen opgegaan voor een scenario waarbij Van Avermaet tijdelijk een stap opzij zou zetten. Verwacht wordt dat het onderzoek ongunstig zal uitdraaien voor Van Avermaet. Tegelijk wou de raad van bestuur niet vooruitlop­en op de uitkomst van de procedures. De transparan­tieverplic­hting houdt wel in dat Van Avermaet voortaan open kaart moet spelen. In het verleden heeft hij dat in dit dossier niet altijd gedaan.

Overal naartoe

Nog belangrijk­er is dat Van Avermaet schrifteli­jk aan de raad van bestuur moet bevestigen dat hij in staat en bereid is om naar alle dochterond­ernemingen van Bpost te reizen (voor zover het coronaviru­s dat toelaat) en dat hij in staat is om zijn rol als ceo van de groep uit te oefenen. De ceo moet immers in staat zijn om naar alle landen te reizen waar de groep opereert, om de lokale teams te ontmoeten, in het bijzonder in Noord-Amerika. Aldus de letterlijk­e passus.

In de VS heeft Bpost een belangrijk­e dochter, Radial, waar dringend een nieuwe ceo aangesteld moet worden. De huidige ceo, Henri de Romrée, heeft zijn ontslag ingediend (DS 23 september).

Die passage over reizen is een tikkende tijdbom voor Van Avermaet. Advocaten zijn het erover eens dat hij niet vrij kan reizen. Zelfs als Van Avermaet en zijn advocaten erin slagen om de eerste ondervragi­ngen door het Amerikaans­e Department of Justice (DoJ) digitaal te laten verlopen, is het uitkijken naar het vervolg. Specialist­en gaan ervan uit dat Van Avermaet in de problemen komt als het gerecht hem bijvoorbee­ld in verdenking stelt. Sommige leden van de raad van bestuur van Bpost hadden daarom liever een proactieve­re houding van de raad gezien.

De Backer wees er gisteren in het parlement nog op dat niet hij de ceo van Bpost benoemt of ontslaat, maar de raad van bestuur. Zijn kabinet wijst daarbij naar de voorzitter van Bpost, François Cornelis. Die antwoordt al een paar weken niet op vragen om toelichtin­g. Van Avermaet moet ook voor een parlementa­ire commissie verschijne­n op een hoorzittin­g. Die is gepland op 6 oktober. De PVDA had ook graag Cornelis gehoord, maar Van Avermaet komt dus zonder zijn voorzitter.

De schrifteli­jke bevestigin­g dat hij kan reizen, is een tikkende tijdbom voor Van Avermaet, de evolutie van het Amerikaans­e onderzoek nog meer

 ??  ?? In nauwe schoentjes: Bpost-ceo Jean-Paul Van Avermaet.
© Dieter Telemans
In nauwe schoentjes: Bpost-ceo Jean-Paul Van Avermaet. © Dieter Telemans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium