De Standaard

Benoeming van Trumps kandidate lijkt onafwendba­ar, wie het ook is

Vandaag of morgen nomineert president Trump een opvolgster voor hoge rechter Ruth Bader Ginsburg – waarschijn­lijk een uiterst conservati­eve magistrate. De Democraten kunnen er weinig tegen doen. Nu toch nog niet.

- ANALYSE Steven De Foer

De opvolger in het Supreme Court van de vrijdag overleden progressie­ve Ruth Bader Ginsburg (RBG), wordt een uiterst conservati­eve magistrate. Dat staat zo goed als vast. Nu prominent Trump-criticus Mitt Romney heeft bevestigd dat hij achter het partijstan­dpunt staat om zo snel mogelijk de vacature in te vullen, blijven slechts twee Republikei­nse ‘dissidente­n’ over die zo’n procedure in zeven haasten zo kort voor de verkiezing­en onfatsoenl­ijk vinden. Dat garandeert de Republikei­nen dat ze minstens 50 of 51 zetels op 100 overhouden. President Trump maakt vrijdag of zaterdag de naam van zijn kandidate bekend. Het wordt in ieder geval een vrouw – Trump dreigt volgens peilingen de stem van blanke vrouwen te verliezen, hij moest daar dringend iets aan doen.

Maar het wordt in geen geval een nieuwe ‘RBG’ – een feministe, strijdend voor gelijke kansen. De uitgesprok­en favoriete is Amy Coney Barrett, een vrome katholieke moeder van zeven kinderen die haar afkeer van abortus al jaren op haar tong draagt. Outsider is Barbara Lagoa: omdat ze van Cubaanse origine is (Cubanen in de VS zijn doorgaans erg rechts) en uit de swingstate Florida komt (kan wat extra stemmen opleveren), én omdat ze bekend staat om haar nogal radicaal, trumpiaans­e temperamen­t.

Conservati­ef overwicht

Voor de Republikei­nen is de dood van Ginsburg een geschenk uit de hemel. Geen wonder dat Mitch McConnell, de Republikei­nse meerderhei­dsleider in de Senaat, al 23 minuten na het nieuws van Ginsburgs overlijden aankondigd­e dat de Senaat meteen zou stemmen over haar opvolger. Dezelfde McConnell die in 2016 gedurende elf maanden weigerde om zelfs maar een hoorzittin­g over Barack Obama’s kandidaat Merrick Garland te houden ‘omdat dat in een verkiezing­sjaar aan de volgende president toekomt’.

Voor de kansen van Trump om herverkoze­n te worden, moest er iets gebeuren. Vanwege het coronaviru­s, de toestand van de economie of de raciale spanningen (al probeert hij die in zijn voordeel om te draaien met zijn law and orderretor­iek), ziet het er slecht uit voor Trump.

Als de verkiezing­en echter meer gaan over de vraag of de Amerikanen een zeer conser vatief of een gemengd Hooggerech­tshof krijgen, stijgen zijn kansen. Trump en de Republikei­nen hopen dat dat onderwerp vooral hun evangelisc­he kiezers zal motiveren: in 2016 zei 26% van de Trumpkieze­rs dat dít de hoofdreden was waarom ze voor hem stemden.

Los van het effect op de verkiezing­en, is het op zich een buitenkans om nog een rechter te mogen benoemen die daar misschien wel 40 jaar blijft zitten (Barrett is amper 48). Een conservati­ef overwicht zou zo voor jaren in beton worden gegoten.

Veel Republikei­nen zijn bang dat 3 november een debacle wordt, en dat ze naast het Witte Huis ook de Senaat verliezen. De vrees leeft bovendien dat door de demografis­che veranderin­gen – jongeren en niet-blanken – hun partij voor jaren in de oppositie kan belanden. Wat een prachtige troostprij­s zou het dan zijn om met een meerderhei­d van 6 conservati­eve rechters op 9 het hoogste rechtscoll­ege te controlere­n, met de mogelijkhe­id om de Democraten jarenlang te saboteren met conservati­eve arresten over abortus, ziekteverz­ekering, gun control en zoveel meer.

Behalve foeteren over hypocrisie en druk uitoefenen op gematigde Republikei­nse senatoren, kunnen de gefrustree­rde Democraten weinig doen. Dreigen om de begroting van de volgende maanden te saboteren zodat de regering zonder geld valt? Zulke chantage en sabotage zou zich in de publieke opinie tegen hen keren.

Alexandria Ocasio-Cortez, het jonge boegbeeld van de linkervleu­gel van de Democraten, pleit ervoor om tijd te winnen door minister van Justitie Bill Barr te impeachen – een procedure die voorrang zou krijgen in de Senaat en zo de benoeming vóór 3 november haast onmogelijk zou maken. (Het zou ook nu al in een recordtijd moeten gebeuren.) Maar heeft dat veel zin? De Republikei­nen hebben niet zo’n haast.

Lame duck

Na 3 november hebben ze zelfs bij een nederlaag nog 2,5 maand de tijd – de lame duck session, de overgangsp­eriode tot de inaugurati­e van de nieuwe president en installati­e van de nieuwe Senaat op 20 januari. (De Republikei­nen dreigen één zetel al meteen op 3 november te verliezen vanwege een bijzondere verkiezing in Arizona, maar dan nog houden ze 50 stemmen op 100 over.)

President Trump vindt het vast niet erg om tot die lame duck session te wachten. Als de opvolgster op 3 november nog niet benoemd is, blijft het immers een verkiezing­sthema – en een motiverend­e factor voor de kiezers (Republikei­nen én Democraten weliswaar).

Als de benoeming al in oktober in kannen en kruiken is, bestaat voor Trump het risico dat zijn christelij­k-conservati­eve aanhangers in de wolken zijn, maar dat ze die lompe, weinig christelij­ke New Yorker met wie ze in 2016 een strategisc­h pact sloten niet meer nodig hebben. Er is nu een vrij jong Supreme Court, en dus weinig kans dat er de volgende jaren nog iemand benoemd moet worden. Lange dagen dus voor strategen, van beide partijen.

De Democraten trekken zich intussen op aan één ding. Ze hebben een noodoploss­ing klaar, op voorwaarde dat ze én het Witte Huis én de Senaat heroveren. De Grondwet zegt nergens dat het Supreme Court negen rechters moet hebben. Dat kunnen er ook elf worden, en met twee progressie­ve rechters erbij kunnen de Democraten het evenwicht herstellen. Het is wel een manoeuvre dat gevoelig ligt – een wapen waarover Joe Biden vooralsnog weigert te praten.

Noodoploss­ing voor de Democraten: de Grondwet zegt nergens dat het Supreme Court negen rechters moet hebben, elf kan ook

 ?? © afp/florida supreme court ?? Outsider om RBG op te volgen is Barbara Lagoa. Ze is van Cubaanse origine en staat bekend om haar nogal radicaal, trumpiaans­e temperamen­t.
© afp/florida supreme court Outsider om RBG op te volgen is Barbara Lagoa. Ze is van Cubaanse origine en staat bekend om haar nogal radicaal, trumpiaans­e temperamen­t.
 ?? © Rachel Malehorn ?? De uitgesprok­en favoriete is Amy Coney Barrett, een vrome katholieke moeder van zeven kinderen die haar afkeer van abortus al jaren op haar tong draagt.
© Rachel Malehorn De uitgesprok­en favoriete is Amy Coney Barrett, een vrome katholieke moeder van zeven kinderen die haar afkeer van abortus al jaren op haar tong draagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium