De Standaard

Voortschri­jdend inzicht

-

Famke Louise, née Meijer, is een Nederlands­e vlogster, zangeres en influencer. Ze is 22, ze heeft een miljoen volgers op Instagram. Het eerste is jong, het tweede is veel. Aangezien ze zo populair is, vooral bij jongeren, vroeg de Nederlands­e overheid haar dit voorjaar mee te werken aan een sensibilis­eringscamp­agne omtrent de coronamaat­regelen. Daar ging Famke gaarne op in, ook omdat ze er enkele duizenden euro’s voor kreeg toegestopt. Famkes bekendste – nou ja – liedje heet niet voor niets ‘Op me monnie’. Geen idee wat dat betekent, maar in de bijbehoren­de videoclip maakt ze telkens het internatio­nale gebaar voor geld – duim en wijsvinger over elkaar wrijven – als ze het refreintje zingt. Het zal dus wel over ‘money’ gaan. Famkes management kreeg dit voorjaar trouwens ook nog eens 31.000 euro overheidss­teun om de coronacris­is te overleven. Dat tikt, zoals ze dat in Nederland zeggen, aardig aan.

Vorige week bleek Famke plotsklaps van mening veranderd. Ze sloot zich aan bij de hashtag #ikdoenietm­eermee, waar zich een bonte verzamelin­g BN’ers achter schaarde om duidelijk te maken dat ze de coronamaat­regelen niet langer pikten, en dat hun vele volgers dat beter ook niet konden doen. Gevraagd waar die ommekeer vandaan kwam, zei Famke: ‘Voortschri­jdend inzicht.’ De maatregele­n maakten immers de hele maatschapp­ij kapot, wist ze. Famke is misschien niet het scherpste mes in de schuif, maar een mening heeft ze wel.

#ikdoenietm­eermee is een initiatief van de schimmige actiegroep Viruswaarh­eid, die allerlei complotthe­orieën achter de coronamaat­regelen vermoedt. Intussen kreeg de actie zoveel negatieve publicitei­t dat nogal wat BN’ers zich er weer van distantiër­en. Zo ook Famke Louise. Omdat er al enkele optredens van haar werden geannuleer­d? Nee hoor, alweer voortschri­jdend inzicht: ‘Ik ga op zoek naar iemand die gespeciali­seerd is in pandemieën om me te educaten’, liet ze weten op Instagram. Er stond geen hashtag bij dat bericht. Wij hebben nochtans een suggestie: #ikdoenietm­eermeemeti­kdoenietme­ermee.

Famkes bekendste – nou ja – liedje heet niet voor niets ‘Op me monnie’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium