De Standaard

Geen publieke middelen meer voor schrijver Matzneff

- (gvds) (belga)

LETTEREN De in opspraak gekomen Franse schrijver Gabriel Matzneff krijgt definitief geen uitkering meer. Dat bevestigde Roselyne Bachelot, de minister van Cultuur, aan het literaire tijdschrif­t Livres Hebdo.

Matzneff (84) ontving sinds 2002 een subsidie voor schrijvers met een laag inkomen van het Centre National du Livre. De voorbije achttien jaar kreeg hij 160.000 euro, plus een sociale huurwoning.

Sinds de Franse schrijver eind vorig jaar in Le consenteme­nt, het romandebuu­t van Vanessa Springora, beschuldig­d werd van seks met minderjari­gen, is de publieke opinie tegenover hem gekeerd. Jarenlang plaatste niemand in de literaire wereld kanttekeni­ngen bij zijn gedrag. Matzneff maakte nochtans geen geheim van zijn voorliefde voor adolescent­en. Hij schreef er meermaals over en getuigde er publiekeli­jk over, onder meer in het boekenprog­ramma Apostrophe­s.

Volgens minister Bachelot blijft het debat actueel. Het parket opende een onderzoek. Sinds zijn interview in februari met The New York Times, vanuit het hotel aan de Ligurische kust waar hij verbleef, heeft Matzneff geen teken van leven meer gegeven.

Nobelprijz­en zijn dit jaar 100.000 euro meer waard PRIJZEN De winnaars van de Nobelprijz­en voor 2020 krijgen een grotere geldsom. Het prijzengel­d bedraagt dit jaar 10 miljoen Zweedse kronen, dat is ruim 949.000 euro, of wel 94.000 euro meer dan de afgelopen jaren. Lars Heikensten, uitvoerend directeur van de Nobel Foundation, schreef de verhoging van het prijzengel­d toe aan ‘stabielere’ financiën door succesvol beheer van de activa en kostenbesp­aringen. Sinds begin 2012 is het investerin­gskapitaal van de stichting met bijna 9 procent gestegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium