De Standaard

Rampgebied Aleppo komt digitaal tot leven

-

acteren. Het gebeurt ook vaak dat ze een goed netwerk hebben en ze met hun eigen connecties aan de slag gaan. Bovendien zijn Nikki en Jeroen Olyslaeger­s allebei Facebookka­nonnen, dat is een extra argument pro.’

Een grote naam hebben en veel volgers op social media helpt een auteur dus al een flink stapje richting boektraile­r. Dat betekent niet dat er voor debutanten nooit trailers worden gemaakt. Soms slaan ze zelf de hand aan de ploeg. Amarylis De Gryse heeft drie trailers van elk vijftien seconden gemaakt bij haar debuut Varkensrib­ben, dat op 2 oktober bij Prometheus verschijnt.

Hoe ziet een goede trailer eruit? Er zit een heel spectrum tussen de teasers voor Mrs. Degas en de minidocume­ntaire over De opgang. ‘Vroeger gooide je die filmpjes op Youtube’, zegt Van Gelderen. Nu zijn ook Facebook en Instagram belangrijk. Daar heeft een trailer van drie minuten niet zoveel zin, het moet kort zijn. Het mag ook geen platte pr zijn, je bereikt meer mensen als je er iets speciaals en integers van maakt.’ De trailer over De opgang is behoorlijk lang en misschien wat te mijmerend van stijl om te gebruiken op social media, zegt maakster Anneleen Hermans. Maar hij kan wel prima dienen als intro voor lezingen, of om af te spelen in boekhandel­s, waar auteurs vanwege corona niet fysiek naartoe kunnen trekken. ‘We ontwikkele­n ook nog een versie die veel korter is’, zegt Sofie Dewulf, prvrouw bij De Bezige Bij. Het is nog wat zoeken, maar de komende maanden zullen uitgevers ongetwijfe­ld nog inventieve­r worden in het online promoten van boeken, ‘en dat is voor videomaker­s die van boeken houden goed nieuws’, zegt Hermans.

Veerle Vanden Bosch

 ?? © ?? Marnix Peeters presenteer­t rr
© Marnix Peeters presenteer­t rr
 ?? © ?? Amarylis De Gryse presenteer­t rr
© Amarylis De Gryse presenteer­t rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium