De Standaard

Het is de economie, covidioot!

-

FILM Uitgesteld, maar niet uitgeteld: Docville, het festival voor de documentai­refilm, biedt stof tot nadenken, onder meer van Dolly Parton.

Covid-19 en de bijbehoren­de lockdown waren een streep door de rekening van het belangrijk­ste filmfestiv­al voor documentai­res in dit land, Docville. Maar de Leuvense organisati­e reageerde fluks en stelde uit naar de herfst, waar hoe dan ook een gat in de agenda kwam omdat het filmfestiv­al van Oostende definitief is verhuisd naar januari.

Openen doet het festival vanavond met Capital in the 21st century, een film gebaseerd op de bestseller van de Franse ster-econoom Thomas Piketty. Hij komt zelf uitgebreid aan het woord, aangevuld met grote namen maar ook usual suspects als Joseph Stiglitz en Francis Fukuyama.

Nu kun je over Piketty veel zeggen, maar weinig dat nog niet gezegd is. En als je het zo oppervlakk­ig en flitsend vertelt als deze film, blijft er ook niet veel over van de turf van bijna 700 bladzijden. Uit angst om betrapt te worden op een intellectu­ele gedachte raast de film in videoclips­tijl door de voorbije eeuwen van kapitalism­e op de tonen van hiphop en popsongs. De meest treffende analyse komt uit de mond van Dolly Parton en haar onverslijt­bare ‘9 to 5’.

Het is een rare keuze als startschot van Docville, een festival dat de voorbije jaren uitblonk met films die stof bieden tot discussie. Debat nature

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium